english  česky  日本語 

rozšířené vyhledávání

Zemědělství

Týdenní zprávy o japonském zemědělství a potravinářství

Články publikované v týdeníku Zemědělec a Potravinářské revue

Ve městě Fukuoka proběhl seminář o českém chmelu a pivovarnictví

Seminář o českém chmelu a pivovarnictví

Dne 21. května 2024 uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Tokiu seminář ve městě Fukuoka, na japonském ostrově Kjúšú, v rámci marketingového projektu na propagaci českého chmele a pivovarnictví. Cílem akce bylo seznámit místní pivovarníky… více ►

Hranolky v Japonsku nedostatkovým zbožím

Hranolky

Více než šest měsíců trvající nedostatek amerických hranolků přiměl japonské restaurace, aby hledaly náhradu v Číně. Mnohé restaurace nyní dokonce vyřazují tuto položku z jídelníčku. více ►

Japonská vláda usiluje o zvýšení vývozu ovoce po moři

Loď

Pro naplnění cíle zvýšení vývozu zemědělských komodit a potravin, který si japonská vláda předsevzala, nyní přišla s projektem podpory námořní přepravy z přístavu Hanshin, který zahrnuje přístavy Ósaka a Kóbe. Námořní doprava je sice pomalejší… více ►

Snaha o dekarbonizaci: Japonské podniky se zaměřují na biopaliva

biomasa

Provozovatelé japonských restaurací a výrobci potravin se snaží o využití použitého fritovacího oleje a potravinového odpadu jako biopaliva. Jde nejen o účinný způsob recyklace kuchyňského odpadu, ale také o prostředek přispívající k… více ►

Pro růst příjmů japonských zemědělců je zásadní export

japonské potraviny

Výkonný viceprezident Japonské organizace pro zahraniční obchod (JETRO), která se zaměřuje na podporu vývozu japonských zemědělských a potravinářských výrobků, uvedl, že je důležité zvýšit příjmy zemědělců posílením exportu. JETRO přijme… více ►

Japonští zemědělci sázejí na prémiové odrůdy

jahoda

Od roku 1994 se počet registrovaných japonských odrůd ovoce, zeleniny, rýže a dalších plodin více než ztrojnásobil v důsledku orientace na odrůdy, které je možno prodat za vyšší ceny. V Japonsku bylo do září 2021 zaregistrováno 28 653 nových… více ►

Přebytky mléka v Japonsku

milk drop 2

Mlékárenský průmysl vyzývá spotřebitele k větší konzumaci mléka, aby se zabránilo likvidaci jeho přebytků. Velké mlékárenské společnosti a provozovatelé obchodů s potravinami přicházejí s nápady, jak podpořit spotřebu mléka z důvodu současného… více ►

Japonské firmy vyvíjejí jedlé obaly

Jedlé obaly

Japonské společnosti vyvíjejí jedlé obaly na potraviny a nápoje, aby snížily množství plastového odpadu, plnily stále přísnější požadavky vyplývajících z vládních předpisů a zároveň přitahovaly spotřebitele zajímající se o ochranu životního… více ►

Japonské pivovary uvádějí na trh bezsacharidová piva

Pivo

Dva ze čtyř předních pivovarů v Japonsku se v nedávné době rozhodly uvést na trh produkty zaměřené na milovníky piva, kteří dbají o své zdraví a štíhlou linii. Reagují tím na trend klesající spotřeby piva, které může pro řadu Japonců… více ►

Pilsner Urquell v plechovkách je konečně v prodeji v Japonsku

Pilsner Urquell

Japonský Asahi Group Holdings převzal Plzeňský Prazdroj na konci března 2017. Asahi už dříve uvedlo, že plzeňské pivo považuje za velmi silnou prémiovou značku. Každý, kdo v Japonsku pije pivo, zná značku Pilsner Urquell. Cílem holdingu původně… více ►