Zemědělství
Týdenní zprávy o japonském zemědělství a potravinářství
Články publikované v týdeníku Zemědělec a Potravinářské revue
Týdenní zprávy o japonském zemědělství a potravinářství
Články publikované v týdeníku Zemědělec a Potravinářské revue
03.02.2025 / 05:44 | Aktualizováno: 03.02.2025 / 05:49
V uplynulém týdnu proběhly na české ambasádě v Tokiu celkem tři masterclass pod vedením národní sommelierky Kláry Kollárové. Akce navazovala na účast českých vín v mezinárodní vinařské soutěži Sakura Women Awards, jejíž oficiálním partnerem se… více ►
05.12.2024 / 05:57 | Aktualizováno: 05.12.2024 / 06:08
Obchodní mise do České republiky zaměřená na české destiláty tematicky navázala na dlouhodobé aktivity stran propagace těchto výrobků v Japonsku. Účastníky mise tvořili zejména zástupci prestižních japonských barů, ale rovněž dovozci a… více ►
01.10.2024 / 13:44 | Aktualizováno: 01.10.2024 / 14:27
Cílem semináře bylo prohloubit povědomí japonské odborné veřejnosti o tradici a rozmanitosti výroby českých destilátů, zejména pokud se jedná o české ovocné pálenky. Spotřeba destilátů v Japonsku meziročně roste. Zákazníci se stále více… více ►
24.05.2024 / 18:17 | Aktualizováno: 29.05.2024 / 14:51
Dne 21. května 2024 uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Tokiu seminář ve městě Fukuoka, na japonském ostrově Kjúšú, v rámci marketingového projektu na propagaci českého chmele a pivovarnictví. Cílem akce bylo seznámit místní pivovarníky… více ►
19.03.2024 / 09:44 | Aktualizováno: 19.03.2024 / 09:49
Ve dnech 5.-8. března 2024 se na tokijském výstavišti Tokyo Big Sight uskutečnil 49. ročník mezinárodního veletrhu potravin a nápojů FOODEX JAPAN. Slavnostní ceremonie k zahájení veletrhu se zúčastnil rovněž velvyslanec Martin Klučar, jenž… více ►
19.09.2022 / 04:53 | Aktualizováno: 19.09.2022 / 05:20
V týdnu od 30. srpna do 4. září 2022 se konala incomingová mise vlastníků a sládků japonských řemeslných pivovarů a obchodníků se surovinami do České republiky. Mise, kterou organizoval Zastupitelský úřad v Tokiu spolu s Ministerstvem… více ►
29.07.2022 / 05:14 | Aktualizováno: 29.07.2022 / 05:19
Více než šest měsíců trvající nedostatek amerických hranolků přiměl japonské restaurace, aby hledaly náhradu v Číně. Mnohé restaurace nyní dokonce vyřazují tuto položku z jídelníčku. více ►
20.06.2022 / 04:25 | Aktualizováno: 20.06.2022 / 04:29
Podle průzkumu japonské vlády plánuje v letošním roce více japonských zemědělců snížit produkci rýže a přejít na pěstování pšenice a sóji. Důvodem jsou rostoucí ceny obilí způsobené ruskou válkou na Ukrajině. více ►
10.05.2022 / 09:08 | Aktualizováno: 10.05.2022 / 09:38
Pro naplnění cíle zvýšení vývozu zemědělských komodit a potravin, který si japonská vláda předsevzala, nyní přišla s projektem podpory námořní přepravy z přístavu Hanshin, který zahrnuje přístavy Ósaka a Kóbe. Námořní doprava je sice pomalejší… více ►
04.04.2022 / 06:52 | Aktualizováno: 04.04.2022 / 06:58
Provozovatelé japonských restaurací a výrobci potravin se snaží o využití použitého fritovacího oleje a potravinového odpadu jako biopaliva. Jde nejen o účinný způsob recyklace kuchyňského odpadu, ale také o prostředek přispívající k… více ►
14.03.2022 / 08:26 | Aktualizováno: 15.03.2022 / 03:33
České potraviny a nápoje se úspěšně prezentovaly na nejvýznamnějším potravinářském veletrhu v Japonsku již po osmé v řadě, stejně jako v minulém roce byla česká účast organizována formou PROPED. Z důvodu stále platných cestovních restrikcí byly… více ►
10.02.2022 / 03:05 | Aktualizováno: 10.02.2022 / 03:20
Rozhovor byl publikován v únorovém čísle časopisu Zemědělec více ►
02.02.2022 / 02:38 | Aktualizováno: 02.02.2022 / 02:45
Výkonný viceprezident Japonské organizace pro zahraniční obchod (JETRO), která se zaměřuje na podporu vývozu japonských zemědělských a potravinářských výrobků, uvedl, že je důležité zvýšit příjmy zemědělců posílením exportu. JETRO přijme… více ►
25.01.2022 / 03:32 | Aktualizováno: 25.01.2022 / 03:35
Od roku 1994 se počet registrovaných japonských odrůd ovoce, zeleniny, rýže a dalších plodin více než ztrojnásobil v důsledku orientace na odrůdy, které je možno prodat za vyšší ceny. V Japonsku bylo do září 2021 zaregistrováno 28 653 nových… více ►
10.01.2022 / 07:12 | Aktualizováno: 10.01.2022 / 07:22
Mlékárenský průmysl vyzývá spotřebitele k větší konzumaci mléka, aby se zabránilo likvidaci jeho přebytků. Velké mlékárenské společnosti a provozovatelé obchodů s potravinami přicházejí s nápady, jak podpořit spotřebu mléka z důvodu současného… více ►
27.08.2021 / 09:27 | Aktualizováno: 27.08.2021 / 09:38
Článek vyšel v prázdninovém čísle Potravinářské revue více ►
27.08.2021 / 09:18 | Aktualizováno: 27.08.2021 / 09:25
Přestože japonská vláda zahájila novou strategii na podporu ekologického zemědělství, stále před zemědělci stojí řada výzev. více ►
03.05.2021 / 03:55 | Aktualizováno: 03.05.2021 / 04:00
Japonské společnosti vyvíjejí jedlé obaly na potraviny a nápoje, aby snížily množství plastového odpadu, plnily stále přísnější požadavky vyplývajících z vládních předpisů a zároveň přitahovaly spotřebitele zajímající se o ochranu životního… více ►
30.04.2021 / 13:55 | Aktualizováno: 03.05.2021 / 07:05
Dva ze čtyř předních pivovarů v Japonsku se v nedávné době rozhodly uvést na trh produkty zaměřené na milovníky piva, kteří dbají o své zdraví a štíhlou linii. Reagují tím na trend klesající spotřeby piva, které může pro řadu Japonců… více ►
12.04.2021 / 09:08 | Aktualizováno: 12.04.2021 / 09:44
Japonský Asahi Group Holdings převzal Plzeňský Prazdroj na konci března 2017. Asahi už dříve uvedlo, že plzeňské pivo považuje za velmi silnou prémiovou značku. Každý, kdo v Japonsku pije pivo, zná značku Pilsner Urquell. Cílem holdingu původně… více ►
26.03.2021 / 03:54 | Aktualizováno: 30.03.2021 / 03:53
Ve čtvrtek 25. března 2021 proběhl na platformě MS Teams webinář „Příležitosti pro české producenty a obchodníky s vínem na japonském trhu “. více ►