english  česky  日本語 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ©︎Embassy of the Czech Republic in Tokyo
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ve městě Fukuoka proběhl seminář o českém chmelu a pivovarnictví

Dne 21. května 2024 uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Tokiu seminář ve městě Fukuoka, na japonském ostrově Kjúšú, v rámci marketingového projektu na propagaci českého chmele a pivovarnictví. Cílem akce bylo seznámit místní pivovarníky a sládky s tradicí pěstování chmele v České republice a českým způsobem vaření piva.

Česká republika je třetím největším vývozcem chmele na světě. Japonsko je přitom pro naše exportéry stěžejním trhem. Český chmel tu odebírají všechny velké japonské pivovary a obliba českých surovin stoupá rovněž mezi menšími, řemeslnými pivovary. Na japonském trhu zároveň panuje velká konkurence mezi dovozci z různých zemí - v oblasti chmele se jedná zejména o Spojené státy americké a Německo. Z tohoto důvodu je třeba neustále zvyšovat povědomí o kvalitě a jedinečnosti chmele pěstovaného na našem území.

V úterý 21. května 2024 se ve městě Fukuoka na japonském ostrově Kjúšú uskutečnil seminář zaměřený na propagaci českého chmele a pivovarnictví. Cílem akce bylo seznámit místní pivovary a sládky s tradicí pěstování chmele v České republice, jakož i českým způsobem vaření piva, a dále s různými chmelovými odrůdami. Představen byl jak v Japonsku oceňovaný Žatecký poloraný červeňák, tak další varianty. Na místě se akce zúčastnilo 47 osob, dalších 22 zástupců pivovarů se připojilo online.

Po úvodním slovu honorárního konzula z Naha, pana Hidenobu Inamine, přednesla zemědělská diplomatka v Japonsku, slečna Veronika Vanišová, příspěvek věnovaný českému zemědělství a zahraničnímu agrárnímu obchodu s Japonskem. Následovala prezentace pana Keitaro Sakuraie ze společnosti Sapporo Breweries LTD. na téma používání českého chmele japonskými pivovary. Poté zazněla přednáška o produkci chmele a o jednotlivých chmelových odrůdách v podání pana Zdeňka Rosy a teoretickou část akce zakončila prezentace pana Luca Lafontaina, hlavního sládka pivovaru Godspeed, o českém ležáku, recepturách založených na českém chmelu.

V druhé části semináře proběhla degustace pivních vzorků. Poté byla otevřena volná diskuse, která pokračovala i dlouho po oficiálním ukončení akce. Účastníci měli rovněž možnost přivonět si pro tuto akci speciálně dovezeným chmelovým šišticím. Pro některé z hostů to bylo vůbec poprvé v životě, kdy se mohli dotknout nezpracovaného chmele, neboť tato surovina se do Japonska dováží v podobě slisovaných granulí.

Doufáme, že napříště se i díky tomuto proběhlému semináře na Kjúšú setkáme s více po česku uvařenými ležáky a dalšími pivy z českých surovin.

Galerie


Seminář o českém chmelu a pivovarnictví