na_celou_sirku
Foto: Embassy of the Czech Republic in Tokyo

V Tokiu se uskutečnil první seminář zaměřený na představení a propagaci českých destilátů

Cílem semináře bylo prohloubit povědomí japonské odborné veřejnosti o tradici a rozmanitosti výroby českých destilátů, zejména pokud se jedná o české ovocné pálenky.  Spotřeba destilátů v Japonsku meziročně roste. Zákazníci se stále více zajímají o exkluzivní, ale také pro Japonsko netradiční a méně známé druhy. V Japonsku se již lze setkat s některými českými značkami a vývoz z České republiky v tomto segmentu do Japonska posiluje. V tomto roce se navíc podařilo vyjednat zrušení přísnějších pravidel pro dovoz těchto výrobků pocházejících z Česka, jež byly japonskou stranou zavedeny v návaznosti na tzv. metanolovou aféru z roku 2012.

Ve středu 25. září 2024 se na Velvyslanectví České republiky v Tokiu uskutečnil první odborný seminář zaměřený na prezentaci a propagaci českých destilátů.  Zvláštní důraz byl kladen na představení českých ovocných pálenek, včetně jejich využití v míchaných nápojích. Pozvání na odpolední dvouhodinové setkání přijalo asi 30 hostů z řad odborné veřejnosti – zástupci dovozců, distributorů, ale rovněž majitelé restaurací, specializovaných obchodů či předních tokijských barů. Mezi přítomnými byli rovněž reprezentanti zařízení, jež jsou opakovaně  vyhlašována za nejlepší v Japonsku a pravidelně se také umisťují v prestižním žebříčku The World´s 50 Best Bars.

V první části semináře přednesl svoji přednášku o lihovarnické tradici a rozmanitosti výroby v České republice pan Takeshi Matsuzawa, uznávaný expert v oblasti destilátů pocházejících z regionů střední a východní Evropy. Po ní následovala plodná diskuse. V druhé části semináře proběhla řízená degustace, při níž mohli účastníci ochutnat několik vzorků zejména českých ovocných pálenek. Pan Matsuzawa prostřednictvím následného workshopu demonstroval, jak lze tyto produkty využít v přípravě výběrových cocktailů tak, aby tyto konvenovaly japonským chutím. Celou akci zakončilo společenské setkání s prostorem pro výměnu kontaktů a zkušeností.

Během přednáškové části byla odborná veřejnost rovněž seznámena se skutečností, že v tomto roce došlo k narovnání dovozních podmínek pro import českých destilátů do Japonska. Země totiž až donedávna uplatňovala vůči těmto výrobkům přísnější požadavky na kontrolu a testování (v návaznosti na tzv. metanolovou aféru z roku 2012), a to k tíži vývozců, což import do Japonska znesnadňovalo a činilo české lihovarnické produkty ve srovnání se zahraničními méně konkurenceschopnými. 

Trh s destiláty v posledních 20 letech v Japonsku dle oficiálních statistik roste v průměru o 5,1%. V roce 2023 byly do Japonska dovezeny produkty tohoto typu v celkové hodnotě 112 miliard JPY, přičemž 17% z tohoto množství bylo do země importováno z EU. Japonsko se zároveň pyšní dynamickou koktailovou a barovou scénou – v zemi se pořádá mnoho tematických a světových soutěží, vychází specializované publikace či průvodce. Uspořádáním semináře se Česká republika připojila k dalším zemím, které v Japonsku obdobnými akcemi propagují své výrobky a podporují tak své domácí vývozce. 

Galerie


Seminář o českých destilátech