Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Humanitární pomoc v průběhu roku 2024

 

V roce 2024 disponuje MZV rozpočtem na humanitární pomoc poskytovanou do zahraničí ve výši 165 mil. Kč.
 

Dne 15. ledna  ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Světový potravinový program (WFP) ve výši 5 mil. Kč. Příspěvek je zaměřen na potravinovou pomoc civilnímu obyvatelstvu Gazy postiženému ozbrojeným konfliktem mezi Hamásem a Izraelem.

Dne 1. března ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Izraelskou asociaci pro duševní zdraví ENOSH ve výši 4.875.000 Kč. Dar je určen na stavební úpravy rehabilitačního centra asociace v Bejt Šemeš  poskytujícího péči osobám s psychiatrickými problémy způsobenými ozbrojeným konfliktem mezi Hamásem a Izraelem.  

Dne 18. března ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 973.825 Kč na pomoc Francii postižené rozsáhlými záplavami. Finanční podpora je určena na úhradu přepravy nákladů příslušníků Hasičského záchranného sboru a techniky v rámci poskytnuté pomoci prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany EU.

Dne 3. dubna ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro zambijský Červený kříž ve výši 5 mil. Kč na projekt pomoci obětem sucha v Zambii. Projekt bude realizovat zambijský Červený kříž a pomoc bude realizována prostřednictvím distribuce finančních prostředků nejvíce zasaženým komunitám v Západní provincii.

Dne 5. dubna  ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Světový potravinový program (WFP) ve výši 10 mil. Kč. Dar je zaměřen na potravinovou pomoc civilnímu obyvatelstvu Gazy postiženému ozbrojeným konfliktem mezi Hamásem a Izraelem.

Dne 16. dubna ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar Tchajwanské nadaci pro humanitární pomoc ve výši 150.000 USD. Dar je zaměřen na pomoc při odstraňování následků škod způsobených zemětřesením.

Dne 22. dubna  ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro kazachstánskou nevládní organizaci Asociace na ochranu biodiverzity Kazachstánu ve výši 1 mil. Kč. Dar je určen na rehabilitaci nemovité infrastruktury v oblasti postižené katastrofálními záplavami, které postihlo v první polovině dubna celouseverní polovinu Kazachstánu. 

Dne 23. dubna ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Světový potravinový program (WFP) ve výši 100.000 USD na  program WPF nazvaný „A Livelihood Assets & Resilience Academy“ (LARA). Příspěvek je určen na pokrytí nákladů na školení v rámci tohoto projektu v zemích východní Afriky.

 

 

.