
Česká rozvojová pomoc pomohla v Ugandě vybudovat laboratoř pro kontrolu kvality kávy
06.08.2024 / 14:40 | Aktualizováno: 15.08.2024 / 14:43
Česko tak přispívá k plnění národní rozvojové strategie Ugandy, která má za cíl dosáhnout do roku 2030 produkce 20 milionů 60kilogramových pytlů kávy jako jednu z možností ke zvýšení příjmů a životního standardu obyvatelstva
Podstatný vliv hraje právě kvalita. Například v sezóně 2022/23 mohl farmář v kvalitním dodavatelském řetězci vydělat 4,73 dolaru za kilogram exportované kávy, ale v běžném komerčním řetězci pouze 2,78 dolaru. V Ugandě je v současnosti většina exportované kávy nízké kvality a bez dokumentace o původu a zpracování, což omezuje příjmy farmářů.
„Projekt zahrnuje vytvoření špičkové laboratoře v upraveném přepravním kontejneru pro našeho ugandského producenta a dodavatele kávy The Coffee Gardens Limited (TCG) v Ugandě, poskytnutí školení zaměstnancům TCG a více než stovce farmářů a pracovníkům v kávovém průmyslu, aby se zlepšily jejich znalosti o kvalitě kávy. Plánované aktivity zahrnují nákup a úpravu kontejneru, pořízení vybavení, jeho transport a instalaci, a následné školení personálu a farmářů v průběhu letošního roku,“ říká jednatel společnosti Father’s coffee roastery Petr Kvasnička.
Zřízením laboratoře projekt přispěje k zvýšení kvality kávy ve východní Ugandě a pozitivně ovlivní snahu i ostatních producentů o zlepšení kvality produkované kávy.
Dosažením vyšší průměrné ceny za kilogram exportované kávy se zlepší životní úrovně farmářů a jejich rodin. Vyšší kvalita by také měla zvýšit zájem o ugandskou kávu na mezinárodních trzích. Posílit místní ekonomiku a zlepšit stabilitu příjmů pro regionální farmáře.
V letošním roce patří mezi podcíle projektu kromě vytvoření špičkové laboratoře pro kontrolu kvality (včetně pražičky, mlýnku na kávu, přístroje pro stanovení aktivity vody atd.) v upraveném přepravním kontejneru také poskytnutí praktického výcviku pro zaměstnance TCG ve fungování laboratoře, analýze kvality a preferencích evropských zákazníků. Školení zaměstnanců TCG bude zahrnovat komplexní přehled o procesech pražení, mletí a cuppingu (testování kávy ochutnávkou), a to jak teoreticky, tak prakticky. Dále se uskuteční školení analýzy kvality kávy pro více než 100 farmářů a spolupracovníků v kávovém průmyslu, aby se zlepšily jejich znalosti o kvalitě kávy.
Projekt je realizován v rámci Programu rozvojového partnerství pro soukromý sektor neboli Programu B2B České rozvojové agentury, jehož cílem je zapojení soukromého sektoru do naplňování cílů zahraniční rozvojové spolupráce ČR a podpora podnikatelského sektoru v rozvojových zemích.
Jsou podporovány projekty, které přináší pozitivní rozvojový dopad pro daný region nebo cílovou skupinu. Více o programu B2B zde.