česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: mzv
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mezinárodní konference Afrika jako partner

Dne 24. května 2018 se u příležitosti tradičních oslav Dne Afriky a v kontextu aktuálního předsednictví ČR v Hospodářské a sociální radě OSN (ECOSOC)  konal na ministerstvu zahraničních věcí již 2. ročník mezinárodní konference Afrika jako partner.

Cílem konference bylo diskutovat o příležitostech pro partnerství České republiky a afrických zemí, zejména v oblasti ekonomické spolupráce. Tématy panelových diskuzí byly:

1. Současné ekonomické trendy v Africe a také příležitosti

2. Doporučení pro podnikatelské aktivity v zemích Afriky.

Zástupce ředitele Rozvojového centra OECD Federico Bonaglia přiblížil současnou ekonomickou situaci a demografické trendy v Africe a v tomto kontextu zmínil možnosti pro podporu podnikání a tvorbu pracovních míst. Ekonomická diplomatka velvyslanectví Namibie v Berlíně Mekondjo Kaapanda-Girnus poukázala na diverzitu afrického kontinentu a uvedla, že je nutné čelit stereotypům, neboť Afrika prochází významnými společenskými a ekonomickými změnami – roste střední třída, významně sílí zastoupení i role žen v politice a obchodu.

Bývalý ministr zemědělství ČR a současný místopředseda hospodářského výboru PS PČR  Marian Jurečka zdůraznil obchodní rozměr rozvojové spolupráce a zmínil konkrétní pozitivní příklady projektů z Etiopie a Zambie.

Úspěšný podnikatel z Pobřeží slonoviny Mory Diane následně poukázal na příležitosti, které přináší regionální obchodní uskupení v Africe, v rámci kterých funguje volný obchod. Uvedl zároveň, že ČR je považována za industriální zemi se špičkovou kvalitou strojírenských výrobků. Je tu potenciál pro spolupráci na obchodní úrovni a dodávání strojírenského vybavení africkým firmám tak, aby byly schopné zpracovávat své přírodní zdroje.

Fotogalerii k této akci najdete na Facebookovém profilu MZV – Subsaharská Afrika.

Níže naleznete prezentace řečníků a program konference.

přílohy

1.Frederico Bonaglio 778 KB PDF (Acrobat dokument) 1.6.2018

2.Mekondjo Kaapanda-Girnus 2 MB PDF (Acrobat dokument) 1.6.2018

3.El Arbi Mrabet 2 MB PDF (Acrobat dokument) 1.6.2018

4.Marian Jurečka 5 MB PDF (Acrobat dokument) 1.6.2018

5.Dagmar Cervinkova 530 KB PDF (Acrobat dokument) 1.6.2018

Program konference 424 KB PDF (Acrobat dokument) 1.6.2018