česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © MZV ČR / MFA CZ

Ekonomičtí diplomaté a zástupci agentur CzechTrade a CzechInvest diskutovali v Černínském paláci o podpoře českých firem na zahraničních trzích

Prosperita, bezpečnost a inovace, novinky v oblasti prosazování českých ekonomických zájmů v zahraničí a aktuální ekonomické trendy v Česku i ve světě – to byla témata každoroční porady ekonomických diplomatů. Nedílnou součástí porady bylo také zhodnocení celoročního úsilí ekonomických diplomatů.

Ministři a další představitelé resortů angažovaných v ekonomické diplomacii, předsedové významných podnikatelských organizací, sektorových sdružení a asociací, renomovaní ekonomové, stejně jako zástupci soukromého sektoru, se v průběhu uplynulého týdne sešli k diskusi o nástrojích na podporu exportu, trendech v zahraničním obchodě, aktuálních tématech v oblasti ekonomické a vědecké diplomacie, pracovních úspěších uplynulého roku a nových výzvách, které čekají české ekonomické diplomaty v blízké budoucnosti.

Diskutována byla spolupráce jednotlivých resortů a míra jejich zapojených do podpory vnějších ekonomických vztahů a rovněž plány na nadcházející období v rámci mezirezortní spolupráce v oblasti zahraničního obchodu. Svou vizi podpory exportu ze strany státu nabídli i zástupci českých firem.

Velkým tématem diskuse byla i oblast výzkumu, vývoje a inovací. Podle Jiřího Kozáka, prvního náměstka ministra zahraničních věcí, patří mezi hlavní priority v této oblasti hledání nových příležitostí pro internacionalizaci české vědy a výzkumu a podpora exportu inovativních řešení českých firem. Oblast vědy, výzkumu a nových technologií má zásadní význam pro rozvoj českého hospodářství. Je důležitým nástrojem podpory vnějších ekonomických vztahů, bezpečnosti ale i zahraniční rozvojové spolupráce.

V průběhu pestrého týdenního programu byly rovněž připraveny ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu individuální konzultace ekonomických diplomatů a zástupců CzechTrade a CzechInvest s českými firmami exportujícími své výrobky do zahraničí. V prostorách výstaviště v Letňanech proběhlo čtvrtý den porady 1 900  schůzek se zástupci téměř 300 firem. Konzultace se zaměřily na dodávky zboží a služeb českých firem do téměř 90 zemí světa.

Letošní porada podstatným dílem přispěla k přípravě ekonomických diplomatů a zástupců agentur Czechtrade a Czechinvest na prosazování zájmů českých firem na zahraničních trzích, čímž budou i nadále přispívat k šíření dobrého jména Česka v zahraničí.

Galerie


Ekonomičtí diplomaté a zástupci agentur CzechTrade a CzechInvest diskutovali v Černínském paláci o podpoře českých firem na zahraničních trzích