македонски  english  česky 

понатамошно барање

Потпишување на договор за имплементација на мал локален проект - музиката како алатка за социјални промени

thumb

На 15 април 2021 година амбасадорот Мирослав Томан и претседателката Алма Мустафовска Салимовска на Здружението за мултиетничко музичко образование „Ромско рок училиште“ („Roma Rock School“) потпиша договор за… повеќе ►

Мал локален проект - обележувуање на патеки за пешаци и велосипедисти во околината на Скопје

thumb

Амбасадата на Република Чешка го поддржа Пилот проектот за означување на планинарски патеки спроведен од Федерацијата за планинарство на Северна Македонија. повеќе ►

Програма за саеми 2020 година во Брно, Република Чешка

thumb

Доколку сте заинтересирани да учествувате на некој од меѓународните саем во Брно, Република Чешка кои се со препознатлива репутација и голема посетеност, Ви претставуваме сумирана програма на саеми за 2020 година и Ве покануваме да учствувате.… повеќе ►

Потпишување на договор за имплементација на мал локален проект - опрема на центар за грижа на деца со аутизам

Амбасадорот Мирослав Томан и претседателот на непрофитната организација "Во мојот свет", Златко Стојановски, на 12 април 2019 година потпишаа договор за спроведување на мал локален проект. Целта на проектот е во Охрид да се опреми центар за… повеќе ►

Потпишување на договор за спроведување на локалниот проект за трансформација - обука на млади новинари на аматери

thumb

Амбасадорот Мирослав Томан и претседателот на непрофитната организација АДИ Лулзим Хазири,на 5 април 2018, потпишаа договор за спроведување на локален проект за трансформација. Проектот вклучува обука на млади, аматери новинари, кои ќе можат да… повеќе ►

Потпишување на договор за реализација на мал локален проект - поддршка при изучување на органско земјоделство

thumb

Амбасадорот Мирослав Томан и претседателот на непрофитната организација БФСД, Влатко Андоновски, на 4 април 2019 година потпишаа договор за спроведување на мал локален проект. Целта на проектот е да се изгради стаклена градина за поучување на… повеќе ►

Средба на амабсадорорт Мирослав Томан со министерот за надворешни работи Никола Димитров

thumb

На 4 март 2019 година, амбасадорот Мирослав Томан се сретна со министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Никола Димитров. Амбасадорот Томан на средбата потсети за 25-годишнината од воспоставувањето дипломатски односи меѓу Република… повеќе ►

Презентација на чешките производители на одбранбена и безбедносна технологија во Скопје

thumb

Вкупно седум чешки фирми се претставија на презентацијата на настанот што го организираше Амбасадата на Република Чешка во Скопје на 23 април 2018 година. Настанот се одвиваше во рамки на проектот на економска дипломатија МНР на Република Чешка… повеќе ►

Почеток на твининг проект наменет за приспособување на македонската метрологија со европските норми

cmi

На 8.3.2017 година Амбасадорот на Мирослав Рамеш во просториите на Бирото за метрологија во Скопје го отвори уводното заседание на твининг „лајт“ проектот „Зацврстување на капацитетите на Бирото за метрологија за внатрешна… повеќе ►

Членови на Европскиот економски и социјален комитет и претставници на Локалните акциски групи ја посетија Амбасадата

haken_1

На 17 февруари 2017, Амбасадорот Мирослав Рамеш се сретна со г. Роман Хакен, член на чешката делегација во Европскиот економски и социјален комитет и член на Заедничкиот советодавен одбор ЕУ-Македонија и членовите на Локалните акциски групи… повеќе ►

Предавање на втората етапа на малиот локален проект во општина Драгоманце

mlp2

На 21 септември 2016 година во интернатот за ученици од основното училиште „Христијан Тодоровски Карпош“ во општина Драгоманце се одржа предавањето на втората етапа од малиот локален проект „Најдоброто за… повеќе ►

Владата го одобри барањето за внесување на краткиот назив за земјата „Чехија“/„Czechia” во базите на податоци на ОН

Министерството за надворешни работи на Република Чешка ќе побара од Обединетите нации да ги внесат формите на странски јазици за краткото име на земјата „Чехија“ во две бази на податоци на ОН за имиња на држави – УНТЕРМ и… повеќе ►

Предавање на мал локален проект во село Драгоманце

dragomance

На 16 октомври 2015 година во домот за ученици при основното училиште „Христијан Тодоровски Карпош“ во село Драгоманце, официјално беше предаден малиот локален проект „Најдоброто за најмалите“ („The Best for the… повеќе ►