česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: mzv
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Olomouci a Praze proběhl exportní seminář o Gruzii a Ázerbájdžánu

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky uspořádalo seminář o obchodních příležitostech pro český export v Gruzii a Ázerbájdžánu. Seminář se uskutečnil dne 14.5. v Olomouci a dne 15.5. v Praze.

První část přednášek zahájil zvláštní zmocněnec pro vnější ekonomické vztahy Ministerstva zahraničních věcí pan Tomáš Píša, který ve své prezentaci představil nástroje moderní ekonomické diplomacie, které mohou čeští podnikatelé se zájmem o Gruzii a Ázerbájdžán využít. O podnikání na perspektivních trzích Jižního Kavkazu dále hovořil ředitel zahraničního odboru Hospodářské komory pan Jiří Hansl. Následovala prezentace paní Ludmily Leškovské z České rozvojové agentury, která seznámila účastníky s rozvojovými programy, do kterých se mohou české firmy zapojit a posílit tak své působení v zakavkazských zemí. O podpoře českých exportérů formou exportního financování následně hovořil expert z Komerční banky pan Michal Řehoř.

Ve druhém bloku se diskutovalo o konkrétních příležitostech pro české firmy v Gruzii a Ázerbájdžánu. Jako první vystoupil ekonomický diplomat ze Zastupitelského úřadu v Baku pan Jan Jindřich, který účastníky seznámil s výhodami podnikání v Ázerbájdžánu. Hovořilo se zejména o pokračující snaze ázerbájdžánské vlády vybudovat v zemi logistický uzel spojující Evropu s Čínou, z čehož plynou zajímavé příležitosti pro české firmy v oblasti infrastruktury či moderních průmyslových technologií. Další perspektivní oblastí je díky geografickému členění země i vodohospodářský průmysl. Ázerbájdžán navíc disponuje nejvyspělejší ekonomikou v regionu, která je podepřena velkými státními rezervami. Dále vystoupil ekonomický diplomat a zástupce velvyslance v Gruzii pan Jiří Preclík, který hovořil o příležitostech na gruzínském trhu. Gruzie je atraktivní destinací pro český export zejména díky úspěšné reformě veřejné správy, která vytvořila příznivé podmínky podnikání pro zahraniční firmy. Velkou příležitostí pro české firmy je opět místní vodohospodářský průmysl a to zejména stavba vodních elektráren. Potenciál pro český export se také skrývá v oblasti stavebnictví a spotřebního zboží, kde mohou čeští podnikatelé těžit z dobré pověsti českých výrobků.

Na závěr semináře se ujala slova paní Sylva Křenková ze společnosti EGT Express CZ, která blíže seznámila účastníky s logistickou stránkou podnikání na zakavkazských trzích. Již tradičně byl seminář zakončen individuálními konzultacemi se zástupci velvyslanectví v Baku a Tbilisi. Věříme, že seminář oslovil české podnikatele, kteří uvažují o vstupu na tyto perspektivní trhy – Gruzie a Ázerbájdžán zajisté nabízí řadu zajímavých příležitostí.

 

přílohy

Prezentace Gruzie 238 KB PDF (Acrobat dokument) 15.5.2018

prezentace Ázerbájdžán 863 KB PDF (Acrobat dokument) 15.5.2018

prezentace EGT Express CZ 5 MB PDF (Acrobat dokument) 17.5.2018

prezentace KB 649 KB PDF (Acrobat dokument) 17.5.2018

prezentace moderní ekonomická diplomacie 688 KB PDF (Acrobat dokument) 17.5.2018

prezentace ČRA B2B program 447 KB PDF (Acrobat dokument) 17.5.2018