česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Semináře o exportních příležitostech v Indonésii a na Filipínách v Praze a v Ostravě

Na Ministerstvu zahraničních věcí proběhl 13. prosince 2017 seminář určený pro české exportéry zajímající se o trhy těchto dvou jihoasijských států. Seminář zahájil náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa a vystoupili na něm zástupci KB, EGAP, ČRA  a čeští ekonomičtí diplomaté z Jakarty a Manily.

V Černínském paláci Ministerstva zahraničních věcí se uskutečnil 13. prosince 2017 seminář o exportu do Indonésie a Filipín. O den dříve, 12. prosince obdobný seminář proběhne také v Brně a to ve spolupráci s Regionální hospodářskou komorou Brno. Na semináři v Praze v budově Ministerstva zahraničních věcí ČR vystoupil náměstek ministra Martin Tlapa. Kromě něj promluvil také zástupce hlavního partnera semináře, Komerční banky – expert financování obchodu Michal Řehoř. O pojištění exportu hovořil ředitel odboru akvizic a pojištění dodavatelských úvěrů EGAP Jan Dubec.

Na obou seminářích jak v Praze, tak v Brně, prezentovali ekonomičtí diplomaté z české ambasády v Jakartě Jakub Černý a z české ambasády v Manile Benjamin Žiga. Jako zástupce firmy úspěšně působící v Indonésii vystoupil regionální zástupce Doosan Škoda Power Josef Ryšavý. O možnostech propojení využití rozvojové spolupráce při vstupu na trh Indonésie a Filipín potom pohovořila Barbora Latečková z České rozvojové agentury.

Vystupující se shodli, že Indonésie a Filipíny, spolu i s dalšími státy ASEAN, mají potenciál stát se významným prostorem v globální ekonomice. Indonésie i Filipíny patří mezi země s rapidním demografickým růstem, mladou populací a rostoucí střední třídou. Obě země jsou destinace perspektivní, ale z pohledu exportu nejsou snadné. Klíčová je jasná vize exportéra nebo investora, odhodlání investovat do rozvoje místního byznysu nejen finance, ale také čas, vůli a osobní nasazení zejména při budování kontaktů.

Obdobný seminář 12. prosince v Brně zahájil zástupce ředitele Odboru ekonomické diplomacie Pavel Bobek, a prezentoval nástroje ekonomické diplomacie a služby, které exportérům nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a české zastupitelské úřady v zahraničí. V Brně vystoupil také Petr Duchoň, koordinátor Jihomoravského kraje pro ekonomickou diplomacii, Čeněk Absolon, ředitel Regionální hospodářské komory Brno a za Komerční banku specialista zahraničního obchodu Radek Mendlík.

přílohy

Ambasáda Jakarta 606 KB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2017

Ambasáda Manila 1 MB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2017

ČRA Filipíny Indonesie 684 KB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2017

Doosan Skoda Power Indonésie 461 KB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2017

EGAP Filipíny Indonesie.pdf 980 KB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2017

KB Indonesie Filipíny 890 KB PDF (Acrobat dokument) 13.12.2017