česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přednášel studentům o ekonomické diplomacii

Do série přednášek pro vysoké školy, které pravidelně pořádá Ministerstvo zahraničních věcí na téma systému ekonomické diplomacie, je nyní možné zařadit i Vysokou školu mezinárodních a veřejných vztahů. Náměstek Martin Tlapa, jehož sekce je za ekonomickou diplomacii zodpovědná, přednášel studentům ve dnech 28. března a 4. dubna jak o trendech v této oblasti, tak o českých specificích státní podpory exportu.

První část přednášky se 28. března zabývala zejména ekonomickou diplomacií obecně, celosvětovým trendem posunu k tzv. síťové diplomacii a zapojení více aktérů. Ekonomická diplomacie již dávno není pouze záležitostí Ministerstva zahraničních věcí, jak dokazuje i český systém a zapojení dalších ministerstev. Nedílnou součástí je rozvoj vztahů s podnikatelskou sférou a vývoj ekonomické diplomacie dle jejich potřeb.

V rámci druhé přednášky, která proběhla o týden později, náměstek Tlapa hovořil o Jednotné zahraniční síti – o poskytovaných službách, úspěšných případech, realizovaných projektech, potřebě zpětné vazby a dalších. Studentům také představil fungování státních agentur, které se podílejí na reprezentaci České republiky v zahraničí.

Zástupci Ministerstva zahraničních věcí se se studenty setkávají pravidelně. Spolupráce probíhá s několika vysokými školami zaměřenými na mezinárodní obchod a studentům je kromě systému ekonomické diplomacie představován komplexní systém zahraničního zastoupení České republiky, možnosti stáží a spolupráce s ministerstvem.

Prezentace o ekonomické diplomacii (PDF, 2 MB)v příloze.