english  česky  日本語 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: EM
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prezentační akce na propagaci českého chmele a pivovarnických technologií v Sapporu

(Archivní článek, platnost skončena 30.06.2024 / 13:57.)

Velvyslanectví v Tokiu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Honorárním konzulátem ČR v Sapporu, Svazem pěstitelů chmele za přispění Výzkumného pivovaru VŠCHT a japonského pivovaru Sapporo v prostorách hotelu Sapporo Park Hotel uspořádalo prezentační akci na podporu českého chmele pro zástupce japonských pivovarů a minipivovarů z regionu Hokkaidó a Tóhoku.

Marketingová aktivita na podporu ekonomické diplomacie „Propagace českého chmele a pivovarnických technologií v Japonsku“ seznámila japonskou odbornou veřejnost s využitím různých odrůd českého chmele při vaření piva, přispěla ke zvýšení povědomí o specifikách českého piva a podpořila možnost navázání obchodní spolupráce. Jedinečnost projektu spočívala v tom, že díky spolupráci s Honorárním konzulátem v Sapporu, byl český chmel a jeho odrůdy poprvé představeny zástupcům japonských pivovarů na ostrově Hokkaidó a severovýchodních oblastí Honšú - regionu Tóhoku, který zahrnuje prefektury Aomori, Fukušima, Iwate, Miyagi, Akita a Yamagata.

Na slavnostním zahájení akce přivítal přítomné hosty Honorární konzul ČR v Sapporu, pan Masahiro Nomura. Svou prezentaci o České republice, českém zemědělství, potravinářství a zahraničním obchodě prezentovala zemědělská diplomatka Irena Leopoldová.Následovala prezentace pana Koie z pivovaru Sapporo o unikátnosti českého chmelu, tradici pěstování, odrůdách chmele, a o společném projektu pěstování chmele na Žatecku.Poté bylo návštěvníkům promítnuto video o tradici a pěstování chmele a vaření piva v ČR s japonskými titulky.Následně pokračovala část odborných přednášek. Jako první vystoupil pan Zdeněk Rosa, místopředseda Svazu pěstitelů chmele, který představil dlouhou tradici pěstování chmele v ČR, způsoby pěstování chmele a jeho jedinečnost. Další byla prezentace sládka a specialistu na vaření piv pana Tomáše Kinčla z VŠCHT a sládka pivovaru Kácov, ten v rámci prezentační akce podrobně vysvětlil přítomným japonským pivovarníkům rozdíly mezi jednotlivými druhy českého chmele a jejich použití při vaření různých druhů piv.V rámci programu proběhla degustace piv, uvařených z českých odrůd chmele v českých pivovarech. Tato piva byla dovezena přímo z České republiky speciálně na tuto akci. V závěrečné diskuzi a konzultacích byly sdíleny s přítomnými zájemci zkušenosti vystupujících s vařením řemeslných piv.

Tato marketingová aktivita navázala na předchozí akce konané v Tokiu v roce 2019 a v Sakai v roce 2022.

Seminář byl promítán prostřednictvím MS Teams přihlášeným sládkům z celého Japonska.

 

Společné foto

Společné foto