français  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Paříži
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Dny evropského kulturního dědictví 2024

Ve dnech 21. a 22. září se ve Francii konal 41. ročník « Dnů evropského dědictví ».
V sobotu 21. září své brány veřejnosti otevřelo i Velvyslanectví České republiky v Paříži, kam zavítalo přes 600 návštěvníků, kteří měli možnost prohlédnout si reprezentativní prostory budovy i zahradu Velvyslanectví a shlédnout 3 výstavy.

Letošní téma Evropských dnů dědictví bylo „Dědictví cest, sítí a vazeb“ a „Námořní dědictví“ a Velvyslanectví pro tuto příležitost připravilo 3 výstavy a jednu přednášku, zaměřené na vazby mezi našimi zeměmi, našimi hlavními městy a dokonce i ikonickými věžemi v našich hlavních městech.

Panoramata Prahy - výstava ve vnitřních prostorách ambasády přiblížila návštěvníkům vývoj panoramat české metropole v období od roku 1000 do roku 2000 na pěti velkoformátových ilustracích a jedné fotografii Prahy.

Mladší sestra Eiffelovy věže - venkovní výstava na plotě zahrady Velvyslanectví ukazuje paralely mezi panoramaty české a francouzské metropole - Eiffelovou věží a Petřínskou rozhlednou, známou také jako mladší sestra Eiflelovy věže. Výstava bude přístupná do konce listopadu 2024 a vznikla ve spolupráci s agenturou Prague City Tourism. 

Prezentace luxusního osvětlení BROKIS
V rámci výjimečné spolupráce Velvyslanectví České republiky a výrobcem designového osvětlení, firmy BROKIS, byl v prostorách ambasády  prezentován výběr svítidel z kolekcí PRISMA, MUFFINS, MONA, BALLONS, DOME a IVY. Značka BROKIS symbolizuje spojení vytříbeného designu a výjimečné kvality se zkušenostmi českých sklářů.

Program dne dále obohatila poutavá přednáška pana Aleše Jiránka, autora výše uvedených ilustrací města Prahy, o rozvoji města, historických paralelách a vazbách mezi našimi zeměmi, ilustrovaná na příkladu českého krále a císaře Svaté říše římské, Karla IV.

 

Galerie


Journées du patrimoine