na_celou_sirku
Foto: MZV

Mladé delegátky ČR do OSN navštívily Ženevu

Mladé delegátky ČR do OSN Kristýna Bulvasová a Zuzana Hellerová navštívily ve dnech 26. až 28. června Ženevu. Seznámily se s fungováním mezinárodních organizací a vystoupily na jednání Rady pro lidská práva.

„Měly jsme příležitost vidět mnoho stránek multilaterální Ženevy a Čechů a Češek v ní,“ shrnula program Zuzana Hellerová. „Zapojení do práce Stálé mise České republiky v Ženevě pro nás bylo velmi přínosné. Těšíme se na zužitkování zkušeností při podzimní cestě do OSN v New Yorku,“ dodala Kristýna Bulvasová.

Klíčovou součástí programu organizovaného Stálou misí ČR byla setkání se zástupci mezinárodních OSN a dalších organizací zaměřených na prioritní témata mladých delegátek. Se zástupci Entity OSN pro rovnost žen a mužů a posílení role žen ve společnosti (UN WOMEN) a Populačního fondu OSN  (UNFPA) diskutovaly o tom, jak OSN pomáhá s genderovou rovnoprávností. Během setkání se zvláštní zpravodajkou OSN pro právo na vzdělání Faridou Shaheed hovořily o možnostech mladých lidí lépe propojovat formální a neformální vzdělávací aktivity. Delegátky se dále setkaly se zástupci Institutu OSN pro výzkum v odzbrojování (UNIDIR), Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC), Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) nebo Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN). Dozvěděly se více o konkrétních aktivitách jednotlivých organizací ať už v Ženevě, či v jednotlivých zemích. Měly také možnost promluvit se zástupci Stálé mise a Stálým představitelem Václavem Bálkem.

Během veřejného jednání se zvláštní zpravodajkou Faridou Shaheed na Radě pro lidská práva delegátky vystoupily s vlastním projevem. Zdůraznily význam neformálního vzdělání pro řešení aktuálních výzev, jako jsou klimatická změna či digitalizace.

Stálá mise ČR spolupracuje s mladými delegáty ČR do OSN již několik let. Více informací o tomto programu a možnostech zapojení lze nalézt na https://mladiosn.cz/.

přílohy

HRC53 CZ UNYD ID SR Education 12 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 28.6.2023