
Dny české kuchyně v Kuala Lumpur
18.11.2015 / 12:56 | Aktualizováno: 07.01.2021 / 02:01
(Archivní článek, platnost skončena 18.11.2022 / 01:30.)
Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur pořádalo ve spolupráci s hotelem Renaissance Kuala Lumpur ve dnech 23. – 29. 11. 2015 Dny české kuchyně. Cílem akce s názvem Czech Culinary Experience 2015 byla propagace české gastronomie a šíření povědomí o České republice v Malajsii. Zastupitelský úřad zajistil hostování českého kuchaře pana Jana Michálka, dlouholetého kapitána a manažera českého národního kulinářského týmu, který v předním pětihvězdičkovém hotelu v centru Kuala Lumpur připravoval tradiční i moderní české pokrmy formou bufetové večeře a à la carte menu. Slavnostního zahájení dne 23. 11. 2015 se zúčastnilo více než 80 zástupců médií, oblasti byznysu a diplomatické a krajanské komunity.
Gastronomie patří vzhledem ke kulturní orientaci malajsijského obyvatelstva k jednomu z účinných instrumentů pro rozšiřování povědomí o geograficky a kulturně vzdálených teritoriích, jako je Česká republika. Úvodní slovo ke slavnostnímu zahájení Czech Culinary Experience 2015 pronesl velvyslanec ČR v Malajsii Rudolf Hykl, který přiblížil místnímu publiku podstatu české kuchyně a její determinaci historickými, geografickými a environmentálními vlivy přítomnými na českém území. Hostující kuchař Jan Michálek ve svém projevu kromě jiného představil složení servírovaných vybraných českých pokrmů.
V průběhu večera bylo přítomným podáváno také české pivo (Budvar). Dominantním prvkem výzdoby byla skleněná plastika zapůjčená firmou Preciosa.
Zpravodajství o Dnech české kuchyně v Malajsii v místních sdělovacích prostředcích lze najít na stránkách:
Bližší informace v přiloženém letáku. (JPG, 124 KB)

Slavnostní zahájení Dnů české kuchyně v hotelu Renaissance Kuala Lumpur, zleva generální manager hotelu pan Robert Frager, kuchař pan Jan Michálek a velvyslanec ČR v Malajsii Rudolf Hykl.