Česká gastronomická prezentace na Penangu
07.06.2016 / 14:30 | Aktualizováno: 02.08.2016 / 13:21
(Archivní článek, platnost skončena 07.06.2020 / 02:15.)
Velvyslanectví České republiky v Kuala Lumpur zorganizovalo ve dnech 25.5. – 28.5. 2016 prezentaci české gastronomie v malajsijském státě Penang. Česká kuchyně byla představena hostujícím kuchařem Janem Michálkem, jehož přítomnost v Malajsii zajistil Zastupitelský úřad Kuala Lumpur. V Penangu bylo spolupracující institucí gastronomické studio Burmah 108.
Český kuchař Jan Michálek v rámci pobytu na Penangu uspořádal prezentaci českých jídel s instruktáží pro zástupce médií a bloggery, která proběhla dne 25.5. 2016. Dne 26.5. byly speciality české kuchyně podávány hostům vernisáže výstavy České hrady, kterou ZÚ Kuala Lumpur v Penangu organizuje. Akce se zúčastnilo přes 50 významných vládních, kulturních a podnikatelských osobností z Penangu, včetně předsedy vlády a ministra turistiky.
Ve dnech 27. – 28.5. 2016 hostoval J. Michálek, dlouhodobý manažer českého národního týmu kuchařů, v restauraci Chambers Restaurant, která se nachází v historickém centru Georgetownu v nově zrekonstruované budově Čínské obchodní komory Penangu. Ta je jednou z dominant centrální, koloniální části města. V průběhu dvou večeří byly servírovány české speciality formou á la carte i bufetu. Každé z akcí se zúčastnilo více než 50 hostů. Na pozvání velvyslance ČR v Malajsii Rudolfa Hykla se večeře dne 27.5. zúčastnil též předseda vlády Penangu Lim Guan Eng a další významní penangští hosté.
Česká gastronomická prezentace byla v Penangu zorganizována s cílem podpořit povědomí o ČR v souvislosti se zahájením výstavy České hrady, kterou ZÚ Kuala Lumpur na Penangu organizuje ve dnech 26.5. – 30.6. 2016. Penang se navíc profiluje nejen jako historické, ale i gastronomické centrum Malajsie.
Česká kuchyně byla prezentována prostřednictvím blogů, facebookové stránky a médií. Na iniciativu ZÚ k prezentaci české gastronomie reagovaly partnerské instituce a pozvané osoby s entuziasmem. V prostředí Penangu se jednalo z pozice středoevropské země o ojedinělou akci.

Prezentace české kuchyně na Penangu se uskutečnila v restauraci Chambers Restaurant, která se nachází v historickém centru Georgetownu v nově zrekonstruované budově Čínské obchodní komory Penangu.