česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zástupci podnikatelské a veřejné sféry diskutovali o sektorových prioritách na příští období

V rámci aktualizace Mapy globálních oborových příležitostí proběhly dne 20. 2. 2017 na Ministerstvu zahraničních věcí ČR kulaté stoly k exportním příležitostem a sektorovým prioritám. Zástupci podnikatelských asociací, svazů a dalších resortů tak měli možnost vyjádřit své připomínky k navrženým oborovým prioritám pro období 2017/2018.

Pan náměstek M. Tlapa ve svém vystoupení připomněl důvody a způsob vzniku Mapy globálních oborových příležitostí. Zdůraznil, že Mapa používá sektorový přístup a je inovativním nástrojem podpory ekonomických zájmů České republiky. Obsahuje analýzu, jejímž cílem je identifikovat perspektivní možnosti uplatnění českých podniků na zahraničních trzích a poskytnout potenciálním exportérům přehled o konkrétních příležitostech vývozu do konkrétních teritorií. Výsledná databáze oborových příležitostí šetří firmám prostředky, které by byly uplatněny za prvotní screening možností na zahraničních trzích, a zvyšuje možnosti internacionalizace především malých a středních podniků. Identifikace perspektivních sektorů také pomáhá k efektivnějšímu zacílení státní podpory v oblasti exportní politiky. Novinkou v Mapě oborových příležitostí, která byla při jednání diskutována, je popis některých finančních nástrojů, které lze využít k expanzi na zahraniční trhy. Na jednání byla dále zmíněna například nutnost důslednější specifikace oborů či možnost hlubší identifikace příležitostí v oblasti rozvojové spolupráce.

Diskuze se mimo jiných zúčastnili zástupci Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Platformy podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci, Asociace bezpečnostního a obranného průmyslu, Svazu českého leteckého průmyslu, agentur, rezortů a dalších partnerů. Většina z přítomných ocenila snahu ministerstva zpřesňovat a konkretizovat vytipované příležitosti na zahraničních trzích a Mapu globálních oborových příležitostí pravidelně aktualizovat.