česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Seminář „Srbsko a Makedonie – exportní možnosti pro české firmy“

Dne 25. dubna 2018 se v prostorách Černínského paláce Ministerstva zahraničních věcí České republiky uskutečnil teritoriální seminář zaměřený na Srbsko a Makedonii s názvem „Srbsko a Makedonie – exportní příležitosti pro české firmy“. Akce byla organizována ve spolupráci s Komerční bankou a.s. a EGAP a.s.

Seminář zahájil zástupce náměstka ministra a ředitel Odboru ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR Marek Svoboda, který upozornil na některé aspekty z historie vztahů mezi ČR a Srbskem a Makedonií, které mj. i dnes souvisejí s kandidátským statusem EU obou zemí. Česká republika dlouhodobě podporuje přístupové rozhovory obou zemí a může se podělit o své zkušenosti. Uvedl, že obě země jsou pro Českou republiku tradičními obchodními partnery a celkově existuje mnoho předpokladů k rozvoji vzájemné obchodně ekonomické spolupráce.

Obchodně ekonomickou spolupráci mezi Českou republikou a Makedonií zhodnotil velvyslanec ČR v Makedonii pan Miroslav Toman a o obchodních příležitostech hovořil ekonomický diplomat ZÚ Skopje pan Jan Kouřil. Obchodní výměna za rok 2017 dosáhla hodnoty 409,2mil EUR a český vývoz v posledních letech postupně narůstá. Příležitost pro české firmy je zejména v automobilovém, důlním, těžebním, ropném a energetickém průmyslu, ve vodohospodářství, ve zpracování odpadů průmyslu a dále v zemědělství a potravinářství.

Exportní příležitosti na srbském trhu  přiblížil ekonomický diplomat ZÚ Bělehrad Jiří Král a zemědělský diplomat ze ZÚ Bělehrad Pavel Svoboda, do jehož kompetence spadají obchodně ekonomické vztahy v agrární oblasti mezi Českou republikou a zeměmi bývalé Jugoslávie. Bylo konstatováno, že obchodní výměna mezi ČR a Srbskem v roce 2017 dosáhla 866,4 mil EUR a je příznivý nárůst zahraničního obchodu. Exportní možnosti jsou zejména v dopravním, energetickém, chemickém, stavebním, strojírenském, textilním, zpracovatelském průmyslu a dále v zemědělství a potravinářství.

O podpoře exportérům cestou exportního financování hovořil specialista zahraničního obchodu Komerční banky Michal Obručník. Jaké nabízí pojištění exportu EGAP informoval přítomné podnikatele vedoucí oddělení pojištění teritoriálních rizik Michal Janků.

Závěrem semináře vystoupila s prezentací České rozvojové agentury manažerka Programu B2B Ludmila Leškovská, která účastníky semináře seznámila s činností agentury a upozornila na možnosti zapojení českých firem do rozvojových programů, které mohou pomoci jejich exportu.

Účastníci semináře projevili velký zájem o individuální konzultace se zástupci velvyslanectví, kde mohli představitelé firem diskutovat o připravovaných projektech a vhodné součinnosti se zastupitelskými úřady.

přílohy

prezentace ČRA 655 KB PDF (Acrobat dokument) 27.4.2018

prezentace EGAP 1 MB PDF (Acrobat dokument) 27.4.2018

prezentace KB 716 KB PDF (Acrobat dokument) 27.4.2018

prezentace Makedonie 2 MB PDF (Acrobat dokument) 27.4.2018

prezentace MZe 7 MB PDF (Acrobat dokument) 27.4.2018

prezentace Srbsko 1 MB PDF (Acrobat dokument) 27.4.2018

prezentace velvyslance Tomana 888 KB PDF (Acrobat dokument) 27.4.2018