česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa zahájil seminář o podnikání v Japonsku

Na Ministerstvu zahraničních věcí proběhl 20. dubna 2017 seminář určený pro české exportéry, zvažující vstup na japonský trh. Seminář uvedl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.
 

V Černínském paláci Ministerstva zahraničních věcí se uskutečnil 20. dubna 2017 seminář o podnikání v Japonsku. Seminář byl zorganizován ve spolupráci s Czech Chamber of Commerce and Industry in Japan (CCCIJ). Úvodního slova se ujal náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, vystoupili také pan Toru Furugori, zastupující velvyslanec z velvyslanectví Japonska v ČR a například také zástupci JETRO Praha, Business Development Center Tokyo a CCCIJ. Součástí programu byl networking s přítomnými představiteli japonských institucí i firem a prezentace několika českých firem, které již do Japonska úspěšně vyvážejí a které se podělily o své zkušenosti se vstupem na japonský trh.

Vystupující se shodli, že Japonsko patří mezi zajímavé trhy i pro české vývozce, přestože je v mnoha ohledech velmi specifické a české firmy se vstupu na tento náročný a vzdálený trh v minulosti často báli. Země během posledních 5 let prošla ekonomickým oživením, soustředí se na zvýšení produktivity práce a velmi se otevřela světu. S tím souvisí i ulehčení vstupu na trh zahraničním firmám a postupné snižování různých necelních překážek.  

Exportér, který se snaží proniknout na japonský trh, si musí v Japonsku velmi pečlivě vybrat distributora, protože později se pokoušet partnera vyměnit za jiného může být velmi obtížné. Firma, která si chce založit pobočku v Japonsku, může využít podporu řady institucí. Například JETRO poskytuje nově příchozím zařízené kanceláře na 50 dnů zcela zdarma. Pomoc kromě JETRO nabízejí ale také nejrůznější japonské regionální investiční organizace jako Business Development Center Tokyo. České firmy se ale mohou v první řadě především obrátit na zastupitelský úřad České republiky v Tokiu a kromě individuálních služeb využít například možnost zapojit se do některého projektu ekonomické diplomacie, který úřad pořádá.  

přílohy

Prezentace Business Development Center Tokyo 364 KB PDF (Acrobat dokument) 20.4.2017

Prezentace JETRO 4 MB PDF (Acrobat dokument) 20.4.2017

Prezentace CCCIJ 990 KB PDF (Acrobat dokument) 20.4.2017

Galerie


Náměstek Tlapa zahájil seminář o podnikání v Japonsku