česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa se setkal s delegací amerických investorů sdružených v asociaci ACEBA

V Černínském paláci se dne 23. 5. 2018 uskutečnilo setkání náměstka pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Martina Tlapy se zástupci 11 amerických společností, které jsou členy asociace ACEBA (American-Central European Business Association) sdružující americké investory se zájmem o střední a východní Evropu. Cílem setkání bylo pohovořit o investičních aktivitách a záměrech amerických firem, stejně jako o investičním prostředí v České republice a obchodně-ekonomických vztazích mezi ČR a USA.
 

Klíčovým bodem mise ACEBA v ČR je oznámení založení Česko-amerického obchodního výboru (Czech American Business Council, ACBC), jehož členy na americké straně budou společnosti sdružené v ACEBA a který se stane platformou pro jednání amerických společností s vládou USA a ČR o bilaterálních obchodních a investičních otázkách. Sídlo ACBC bude ve Washingtonu DC. Díky tomu se ACBC stane silným hlasem pro podporu česko-amerických podnikatelských vztahů přímo v centru americké administrativy.

Náměstek Tlapa na úvod setkání vyzdvihl význam česko-amerických vztahů a připomněl, že Spojené státy americké jsou pro ČR nejvýznamnějším mimoevropským investorem a největším exportním trhem mimo EU. Pohovořil také o ekonomickém vývoji a investičním prostředí v ČR. Mezi obory činnosti, v nichž jsou aktivní americké společnosti, které ČR v rámci mise navštívily, patří především zdravotnický a farmaceutický průmysl, energetika, obranný průmysl, letectví, elektrotechnika a věda a výzkum. Náměstek Tlapa proto přiblížil americkým partnerům situaci v ČR v těchto sektorech.

Předseda ACEBA Eric Stewart představil asociaci a její aktivity a přítomní členové delegace, mezi něž patří zástupci firem Amgen, Archer Daniels Midland, Lockheed Martin, Medtronic, Merck Sharp & Dohme, Orbital ATK, Phillip Morris International, TE Connectivity, Textron, Thermo Fisher Scientific a Westinghouse, pohovořili o svých investičních projektech a plánech v ČR. Tématem diskuze byly rovněž výzvy, jimž americké investiční společnosti v ČR v současné době čelí, například nedostatek pracovních sil na českém trhu práce.

Náměstek Tlapa se setkal s delegací amerických investorů sdružených v asociaci ACEBA

Náměstek Tlapa se setkal s delegací amerických investorů sdružených v asociaci ACEBA

Členy ACEBA jsou pouze privátní subjekty, převážně kapitálově silné nadnárodní společnosti, které mají v zemích střední a východní Evropy umístěny investice nebo o investičních záměrech v těchto zemích uvažují. Mise asociace ACEBA do ČR je první v pořadí, členové asociace však absolvovali již několik misí do zemí jako je Polsko, Rumunsko, Litva, Maďarsko a Bulharsko.

Program mise pod hlavičkou ACEBA pokračoval návštěvou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kde se američtí investoři setkali s jejím předsedou Radkem Vondráčkem. Delegaci ACEBA přijme rovněž předseda vlády ČR Andrej Babiš a prezident ČR Miloš Zeman. Součástí programu mise je také česko-americké obranné fórum, na jehož organizaci se podílí Ministerstvo obrany ČR.

Náměstek Tlapa se setkal s delegací amerických investorů sdružených v asociaci ACEBA

Náměstek Tlapa se setkal s delegací amerických investorů sdružených v asociaci ACEBA