česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal velvyslance USA

Náměstek ministra zahraničí ČR pro mimoevropské země, ekonomickou a rozvojovou spolupráci Martin Tlapa dne 12.6. 2018 v Černínském paláci přijal velvyslance USA v ČR J.E. Stephena Kinga.

Předmětem jednání byly záležitosti česko-amerických vztahů a nadcházející projekty v bilaterální oblasti, výsledky schůzky G7, setkání nejvyšších představitelů USA a KLDR v Singapuru a samozřejmě i současná situace v oblasti mezinárodního ochodu. Náměstek Tlapa i velvyslanec King zdůraznili vysokou úroveň strategického partnerství mezi ČR a USA. V příštím týdnu ČR navštíví náměstek ministra zahraničních věcí USA Wess Mitchell, který povede americkou stranu na dalším kole strategického dialogu mezi MZV ČR a USA. Ve věci současného turbulentního vývoje na poli mezinárodní obchodní politiky se oba představitelé shodli na nutnosti zklidnění nastalé situace a vyslovili přesvědčení, že na konci této epizody vzájemných vztahů dojde k nalezení oboustranně přijatelného řešení na obou stranách Atlantiku.

Vztahy ČR s USA se tradičně opírají o tři pilíře spolupráce: bezpečnostně-obranný, hospodářský (včetně spolupráce ve vědě a výzkumu) a pilíř sdílených hodnot. ČR s USA vede jako z mála zemí tzv. „Strategické dialogy“, a to v oblasti obrany, zahraniční politiky a obchodu.

USA jsou již několik let nejvýznamnějším exportním partnerem ČR mimo EU a také jednou z našich nejdůležitějších exportních destinací z pohledu přidané hodnoty exportovaného zboží např. letecké motory, zdravotnické zařízení, mikroskopy, stroje automatického zpracování dat a další. Vzájemná obchodní bilance je dlouhodobě v rovnováze. V letech 2011-16 vyznívala mírně ve prospěch ČR, v roce 2017 naopak ve prospěch USA, a to o 6%. V roce 2017 byly USA 12. největším exportním partnerem ČR. Vývoz do USA dosáhl hodnoty 3,761 mld. USD, což představovalo 2,1% celkového vývozu ČR, přičemž existuje značný potenciál k dalšímu růstu. Náš dovoz z USA činil 3,989 mld. USD, přičemž meziročně vzrostl téměř o 21 %. Nárůst zaznamenaly všech hlavní dovozní položky, nejvíce v kategorii letadel.

USA zaujímají v ČR dlouhodobě první pozici mezi mimoevropskými investory. V letech 2003-17 dosáhla výše přímých zahraničních investic (FDI) hodnoty 7,75 mld. USD, které v ČR daly vzniknout téměř 50 tis. nově vytvořených pracovních míst. Celkově se USA v ČR řadí mezi zahraničními investory na 5. místo s přibližně 6 % FDI celkového objemu. Počet amerických společností, které investovaly v ČR, se odhaduje na 250 a počet projektů na 320. Další americké investice do ČR přicházejí přes třetí země, zejména z Holandska. Objem českých investic v USA je podstatně skromnější, postupně však rostou. V USA existuje přibližně 35 firem s vlastnickým podílem českých subjektů. Většinou se jedná o obchodní zastoupení nebo menší firmy (zejména IT), existují však i investice do výroby, přičemž ve fázi pokročilého stádia příprav je řada nových projektů českých subjektů.