česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Martin Tlapa jednal s namibijským velvyslancem

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal v úterý 13. března 2018 velvyslance Namibijské republiky pana Andrease B. D. Guibeba. Tématem jednání bylo především hledání dalších možností vzájemné spolupráce.

Náměstek Tlapa připomněl dlouhodobé historické vazby obou zemí, které mají počátek v době, kdy Československo podporovalo boj Namibie za nezávislost. Zdůraznil, že této tradici a potenciálu příliš neodpovídá současná obchodní výměna s obratem pouze kolem 5 mil. USD ročně, Přivítal proto pořádání podnikatelského semináře "Namibia - Business and Tourism Promotion Event", který v úterý 13. března v podvečer uspořádala Česko-slovensko-namibijská komora. Perspektivními oblastmi pro vzájemnou spolupráci jsou především energetika, zemědělství, těžební průmysl, potravinářství a cestovní ruch.

Velvyslanec Guibeb uvedl, že rozšíření ekonomické spolupráce je jednou z hlavních priorit jeho velvyslaneckého mandátu. Velvyslanec též vyjádřil poděkování  za poskytování vládních stipendií ke studiu na českých veřejných vysokých školách, o která je mezi namibijskými studenty velký zájem a jejichž prostřednictvím ČR přispívá k sociálnímu a ekonomickému rozvoji Namibie.