
Kurz vaření české kuchyně v městě Susaki v prefektuře Kóči
03.03.2025 / 09:08 | Aktualizováno: 03.03.2025 / 09:10
Dne 22. února 2025 se v městě Susaki v prefektuře Kóči opět uskutečnil další kurz vaření pokrmů z tradiční české kuchyně. Jako loňský rok i letos šéfkuchař Velvyslanectví České republiky v Tokiu, pan Leoš Kastl, vedl v Susaki kurz vaření a všichni zúčastnění byli z akce nadšení.
S ohledem na pozitivní ohlasy z loňského ročníku, proběhl další kurz vaření české kuchyně za podpory města Susaki, kterého se zúčastnili japonští příznivci české gastronomie z města Susaki a jeho okolí. O kulinářský zážitek se postaral zkušený kuchař pan Leoš Kastl, který působil v prestižních hotelech v Praze a který je od r. 2022 šéfkuchařem na Velvyslanectví České republiky v Tokiu. Šéfkuchaře i tlumočnici velvyslanectví paní Nozomi Izawu vstřícně přivítal starosta města, pan Kousaku Kusunose, i další organizátoři akce.
Místní obyvatelé, kteří projevili zájem seznámit se s českou kuchyní, se mohli přihlásit do jednodenního kurzu vaření a vyzkoušet si přípravu českých tradičních pokrmů. Mezi cca 30 účastníky byli dokonce i jedinci, kteří absolvovali kurz již loni. Na začátku kurzu dostali od šéfkuchaře tipy k přípravě české kuchyně a poté se podíleli na přípravě celého menu, které se tentokrát skládalo z bramborové polévky s houbami a majoránkou, vepřových výpečků na pivu s bramboráky a zelím, a jako dezert se připravily jahodové knedlíky.
Hostitelé na oplátku seznámili českého šéfkuchaře s lokálními potravinářskými produkty a jedinečnou přípravou ryb, které jsou pro město stěžejní produkcí. Společně také navštívili místní restaurace, které se pyšní dlouholetou tradicí.
Pozitivní ohlasy na celou akci nás ujistili o tom, že se podařilo ještě více upevnit zdejší vynikající česko-japonské vztahy. Snahou zastupitelského úřadu je podobný scénář znovu zopakovat.
Fotografie z kurzu vaření a z tréninkového centra v Susaki si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.