česky  english  shqip 

Advanced search
Article notification Print Decrease font size Increase font size

ETIAS - Sistemi Evropian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit

Sistemi Evropian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit ose ETIAS është një program për heqjen e vizave që synon të forcojë kufijtë e Zonës Shengen. Kjo bëhet duke mbajtur një regjistër të vizitorëve jashtë BE-së që dëshirojnë të hyjnë dhe të udhëtojnë në Republikën Çeke dhe në tërësinë e Zonës Schengen.

Tash, shumë qytetarë që nuk janë të vendeve të BE-së, për të vizituar Evropën, nuk kanë nevojë për vizë. Megjithatë, në vitin 2024, kjo do të ndryshojë. Qytetarët jashtë BE-së që dëshirojnë të udhëtojnë në Republikën Çeke duhet të konkurrojnë për ETIAS në Republikën Çeke.

ETIAS kontrollon të gjithë aplikantët përpara udhëtimit të tyre në Republikën Çeke. Pasi të miratohen vizitorët, ata mund të lëvizin lirshëm në të gjithë zonën Shengen deri në 90 ditë.

ETIAS nuk është vizë dhe procesi i hyrjes në Shengen do të jetë relativisht i ngjashëm me atë se si funksiononte më parë. Megjithatë, heqja e re e vizave do të funksionojë si një masë sigurie shtesë për të kontrolluar pasagjerët përpara mbërritjes. Gjithashtu është e rëndësishme të dihet se kjo kërkesë është e njëjtë për të gjitha vendet e BE-së, që gjenden brenda Zonës Shengen.

ETIAS for the Czech Republic – ETIAS.org

https://travel-europe.europa.eu/etias_en