česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslankyně Chorvatské republiky se setkala s náměstkem Tlapou

Náměstek Martin Tlapa se dne 27. 9. 2019 setkal s velvyslankyní Chorvatské republiky v České republice Ljiljanou Pancirov. Velvyslankyně se ujala svého postu v lednu 2019. Tématem setkání byla obchodně-ekonomická spolupráce mezi Českou republikou a Chorvatskem.
 

Velvyslankyně Pancirov a náměstek Tlapa spolu pohovořili o obchodě mezi Českou republikou a Chorvatskem, jehož obrat v posledních letech stoupá a v roce 2018 dosáhl hodnoty 828 mil. EUR. Shodli se, že pro další rozvoj a prohlubování bilaterální obchodní relace existuje značný potenciál.

Náměstek nastínil systém české ekonomické diplomacie, který je založen na sektorovém přístupu a vyzdvihl přední sektory, které jsou pro Českou republiku v Chorvatsku dlouhodobě perspektivní. Patří mezi ně zejména automobilový průmysl, ale i další obory jako stavebnictví, dopravní infrastruktura, vodohospodářství, odpadní průmysl či energetika. Hovořili rovněž o aktivitách českých firem v Chorvatsku a chorvatských firem v České republice.

Martin Tlapa přivítal iniciativu velvyslankyně na setkání s Ivanou Živković, náměstkyní chorvatského ministerstva zahraničních věcí, v jejíž gesci je ekonomická diplomacie. V rámci tohoto setkání, které se uskuteční v Praze, proběhne česko-chorvatské podnikatelské fórum a český náměstek představí chorvatské náměstkyni systém ekonomické diplomacie a konkrétní nástroje na podporu exportu České republiky.