česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Přijetí nového velvyslance Afghánistánu náměstkem Tlapou

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa přijal dne 11.11.2019 velvyslance Afghánistánu v České republice Shahzada Aryobeeho u příležitosti zahájení jeho mise v Praze.
 

Náměstek M. Tlapa přivítal velvyslance Aryobeeho a ujistil jej o trvající podpoře České republiky demokratickým procesům v Afghánistánu a dosažení mírového uspořádání země cestou přímých jednání Tálibánu s afghánskou vládou. Velvyslanec Aryobee do svého příjezdu vykonával funkci ministra afghánské vlády a byl pověřen prezidentem Gháním podpořit rozvoj vzájemných vztahů s ČR. Vysoce ocenil dlouhodobou podporu ČR Afghánistánu. Dobře funguje obranná a bezpečnostní spolupráce, v ČR probíhá výcvik afghánských pilotů. Náměstek M. Tlapa  zmínil českou účast v misi NATO Resolute Support, která je naší největší vojenskou misí v zahraničí. Nabízí se mnoho příležitostí rozvoje obchodně-ekonomické spolupráce. Velkou devizou je podíl ČR na budování afghánské ekonomiky v minulém století.

Mezi dalšími diskutovanými tématy byla bezpečnostní situace, stav mírového procesu, prezidentské volby, situace v hnutí Tálibán a role Pákistánu. Prioritou afghánské vlády je zachování hodnot dosažených od roku 2001 včetně práv žen. To je i klíčovou podmínkou ČR a EU pro pokračování podpory Afghánistánu. V příštím roce by se mohly uskutečnit konzultace MZV ČR a Afghánistánu.