česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: © Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa vedl online poradu vedoucích zastupitelských úřadů v Severní a Jižní Americe

Ve dnech 12.-15. ledna 2021 proběhla online porada vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v zahraničí. Náměstek Martin Tlapa v jejím rámci vedl regionální bloky s velvyslanci a generálními konzuly v mimoevropských zemích, 15. ledna se tak touto formou setkal s vedoucími zastupitelských úřadů České republiky v Severní a Jižní Americe.

Globální část porady zahájil 12. ledna ministr Tomáš Petříček. V programu pak během následujících dní následovaly jednotlivé regionální bloky, kterých se kromě příslušných náměstků a ředitelů odborů zúčastnil také státník tajemník ministerstva zahraničních věcí Miloslav Stašek.

Náměstek Tlapa ve svém vystoupení v rámci bloku věnovanému Severní a Jižní Americe shrnul dění v roce 2020 a vyzdvihl zejména mimořádně náročný, avšak úspěšně zvládnutý a veřejností velmi pozitivně vnímaný projekt repatriací českých občanů z koronavirem zasažených oblastí, a to v podmínkách tvrdých cestovních omezení. Z regionu Amerik se podařilo vypravit celkem sedm speciálních repatriačních letů, jimiž bylo do ČR dopraveno dohromady 1 016 osob.

Během loňského roku zároveň Česká republika poskytla dosud historicky nejvyšší objem prostředků v rámci rozvojové a humanitární pomoci, a potvrdila tak svůj aktivní zájem na dění v současném světě a důraz na solidaritu se slabšími.

Rok 2021 bude dle náměstka Tlapy nadále ve znamení reakce na pandemii koronaviru, připomněl proto také nejrůznější formy podpory, kterou ministerstvo zahraničních poskytuje českým exportérům. Zdůraznil mj. novou službu obchodní cesty, díky níž mohou české firmy přivést své obchodní partnery do ČR nebo naopak sami vycestovat, zjistit pravidla vstupu do země, tranzitu přes další země apod.

Všichni účastníci se shodli v naději, že příští porada vedoucích zastupitelských úřadů snad již bude moci proběhnout v obvyklém termínu na konci léta a v prezenční formě.