česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal velvyslance Japonska

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa se setkal dne 22. října 2018 s velvyslancem Japonska Kaoru Shimazakim. Mezi projednávanými body byly uskutečněné a plánované návštěvy na vysoké úrovni, strategické partnerství a akce připravované ke 100. výročí navázání diplomatických vztahů v roce 2020.

Náměstek Tlapa přivítal jednání premiéra A. Babiše v rámci formátu V4 s japonským premiérem Š. Abe na okraj Summitu ASEM v Bruselu minulý týden. Japonský velvyslanec informoval o pozitivním dojmu japonského premiéra ze setkání. Premiér ocenil konstruktivní přístupu ČR a poděkoval za podporu kandidatuře Ósaky na pořádání Expa 2025. Velvyslanec podpořil uzavření strategického partnerství s ČR, kterou Japonsko považuje za spolehlivého a stabilního partnera. Zájem o strategické partnerství má i několik japonských ministerstev (obrany, dopravy atd.). Během jednání náměstek s velvyslancem dále diskutovali o situaci na Korejském poloostrově a vztazích Japonska s Čínou a Ruskem.

Japonsko je druhým největším investorem v České republice a druhým nejdůležitějším obchodním partnerem České republiky v Asii.