česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal prezidenta Teheránské obchodní komory

Náměstek pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Martin Tlapa přijal dne 31. 1. 2017 v Černínském paláci delegaci Teheránské obchodní komory (Tehran Chamber of Commerce, Industries, Mines and Agriculture) vedenou jejím prezidentem Masoudem Khansarim.  V průběhu setkání se jednalo především o možnostech uplatnění českých firem v Iránu, který v současné době nabízí projekty za 50 miliard USD.

V průběhu jednání obě strany ocenily intenzivní prohloubení vzájemné spolupráce mezi oběma zeměmi zejména v posledních třech letech. České firmy se v Iránu tradičně těší velmi dobrému jménu.  Oba partneři se shodli na tom, že největší potenciál pro úspěšnou spolupráci se v současné době nabízí v oblastech energetiky, petrochemie, potravinářství, technologií pro ochranu životního prostředí, zpracování odpadů, využití obnovitelných zdrojů energie, stejně tak jako v těžebním a zpracovatelském průmyslu, letectví či v projektech v oblasti infrastruktury.

Náměstek Martin Tlapa zmínil projekty ekonomické diplomacie naplánované na rok 2017 zaměřené na rozvoj spolupráce právě v těchto klíčových oborech a potvrdil připravenost České exportní banky a EGAPu financovat aktivity českých firem v Iránu. Dále také uvedl, že ČR má zájem nejen na prohlubování bilaterálních vztahů, ale že rovněž podporuje širší zapojení Iránů do mezinárodních organizací jako např. do Světové obchodní organizace, iniciuje vstřícnou politiku EU vůči Iránu, a zasazuje se o zvýšení ratingu Iránu ze strany OECD.