česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s guvernérem nigerijského státu Bauchi

Náměstek Martin Tlapa přijal v úterý 16. ledna 2018 guvernéra nigerijského státu Bauchi pana Mohammeda Abdullahi Abubakara. Tématem jednání bylo především hledání dalších možností vzájemné spolupráce.

Nigérie je nejlidnatější zemí a největší ekonomikou subsaharské Afriky. Z hlediska České republiky je Nigérie naším druhým největším obchodním partnerem v tomto regionu s ročním obchodním obratem kolem 1,5 mld. Kč. V Lagosu byla v loňském roce otevřena pobočka agentury  Czech Trade, která má českým firmám usnadnit vstup na tento perspektivní leč podnikatelsky nesnadný trh. ČR podporuje nigerijskou vládu v boji proti islamistickému hnutí Boko Haram. Stát Bauchi přiléhá k válečné zóně a na jeho území uchýlily desetitisíce vnitřních uprchlíků. Dlouholetá je také spolupráce v oblasti vzdělávání. V České republice studují vládní stipendisté i samoplátci z Nigérie a česká vláda finančně pomáhá studentům medicíny ze státu Rivers.

Se státem Bauchi probíhají jednání o dodávkách traktorů VARI a o spolupráci při rekonstrukci průmyslových podniků na území státu. Během současné návštěvy guvernéra Abubakara je dále v plánu jednání na ministerstvu zemědělství, setkání s výrobci zemědělské techniky a návštěva České zemědělské univerzity, kde studuje 12 studentů ze státu Bauchi. Guvernér chce také jednat o spolupráci v těžbě nerostných surovin, zemědělství a potravinářství a setká se s podnikateli z této oblasti.