česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa přijal brazilskou senátní delegaci

Náměstek ministra zahraničí ČR pro mimoevropské země, ekonomickou a rozvojovou spolupráci Martin Tlapa dne 30. 5. 2018 v Černínském paláci přijal delegaci vedenou předsedou Komise pro zahraniční věci a obranu Senátu Národního kongresu Brazilské federativní republiky Fernandem Collor de Mello, který se nachází na pracovní návštěvě ČR.

Setkání s brazilským senátorem, bývalým prezidentem republiky a nyní znovu prezidentským kandidátem se zaměřilo na revizi aktuálních česko-brazilských vztahů s důrazem na rozvoj obchodní výměny a prohloubení spolupráce v oblasti obranného a bezpečnostního průmyslu. Obě strany se shodly na nezastupitelném významu liberalizace mezinárodního obchodu a odbourávání protekcionistických opatření v něm, jakož i na potřebě silné Evropy v současném světě. Náměstek M. Tlapa brazilského hosta ujistil, že i přes řadu vnitropolitických problémů Brazílie pro ČR zůstává jedním z nejzajímavějších partnerů v Latinské Americe.

Obrat vzájemné obchodní výměny mezi ČR a Brazílií dosáhl v roce 2017 hodnoty 523 milionů USD, což ji řadí na 48. místo mezi všemi zeměmi světa. Meziročně tak po několika letech stagnace obrat narostl o 8 % a tato tendence by měla pokračovat i v roce 2018. Saldo vzájemné obchodní bilance je pro ČR tradičně pozitivní a v roce 2017 dosáhlo 40 milionů USD. Českým vývozům do ČR dominují stroje a strojní zařízení, motorová vozidla a jejich části, syntetický kaučuk a výrobky ze skla. Z Brazílie naopak ČR dováží především polotovary ze železa a oceli, součásti motorů, léky, tabák, kávu a maso.