česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s tuniskou velvyslankyní Karimu Bardaoui

Jednání náměstka ministra zahraničních věcí Martina Tlapy a velvyslankyně Tuniské republiky v České republice Karimy Bardaoui bylo zaměřeno na bilaterální vztahy a plánované vrcholné návštěvy.

Hlavním tématem byla příprava jednání premiérů obou zemí, jež je předběžně plánováno na počátek r. 2019. Po tematické stránce se jednání budou soustředit na ekonomickou spolupráci, obchodní příležitosti, migraci, vztahy Tuniska a EU a další česko-tuniské bilaterální projekty.  

Velvyslankyně Bardaoui pozvala náměstka Tlapu do Tuniska k prosincovým konzultacím s tuniskými partnery. Tuniská strana se zajímá zejména o české zkušenosti s moderními metodami řízení ekonomické diplomacie, trvalý zájem pak projevuje o vyšší formy spolupráce, zejména investiční projekty českých firem v Tunisku.  

Na okraj konzultací v Tunisku by se náměstek Tlapa sešel rovněž se zástupci tuniských firem obchodujících s ČR. Vzájemná obchodní výměna vykazuje v posledních pěti letech rostoucí trend. V r. 2017 bylo na tuniský trh vyvezeno české zboží za 147 mil. USD, tuniské exporty do ČR dosáhly výše 181 mil. USD. Do Tuniska míří za dovolenou vysoké počty českých turistů; během letošní letní sezóny jich bylo na 120 tis., což ČR řadí na čtvrté místo návštěvnosti.