česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa jednal s finským partnerem o ekonomické diplomacii

Náměstek Martin Tlapa se dne 18. 10. v Praze v Černínském paláci sešel s náměstkem ministra zahraničních věcí Finska Markku Keinänenem. Hlavním tématem jednání byly nástroje ekonomické diplomacie. Finský náměstek představil Team Finland, náměstek Tlapa český sektorový přístup k podpoře podnikatelů na zahraničních trzích.
 

V průběhu pracovní snídaně si náměstek Tlapa se svým finským partnerem, který je na MZV Finska zodpovědný za ekonomické vztahy, vyměnil zkušenosti o fungování systémů ekonomické diplomacie. Finská strana během jednání představila agenturu Business Finland, která vznikla 1. ledna 2018, a Team Finland, který prostřednictvím MZV Finska koordinuje finskou zahraniční zastupitelskou síť. Náměstek Tlapa svému finskému partnerovi představil český systém ekonomické diplomacie založený na sektorovém přístupu. V další části jednání se obě strany mimo jiné dotkly potřeby sdílení hlavních připravovaných témat blížících se předsednictví v Radě EU včetně otázek volného obchodu a další liberalizace trhů.      

 

V roce 2017 dosáhla hodnota vývozu z České republiky do Finska výše 23,6 mld. Kč, což představuje nárůst o téměř 13 % v porovnání s rokem 2016. Největší vývozní položkou ČR do Finska jsou tradičně motorová vozidla se zhruba třetinovým podílem na celkovém vývozu. Důležité místo ve vzájemných vztazích mají také investice. Příkladem jsou investice finské společnosti TIETO, která v Ostravě provozuje softwarové centrum a je jedním z největších zaměstnavatelů v ČR v oblasti IT služeb či výrobce výtahů společnosti KONE do ústeckého regionu. Na druhou stranu firma ŠKODA Transportation vyrábí ve svém finském závodu Transtech tramvaje, se kterými prorazila nejen na finský, ale tento rok také na německý trh a které by v počtu 80 kusů měla dodat do třech spolkových zemí Německa.

 

V příloze naleznete letošní Mapu globálních oborových příležitostí pro Finsko, kde jsou identifikovány exportní příležitosti pro české firmy. Sektorovou i teritoriální verzi Mapy globálních oborových příležitostí naleznete zde.

přílohy

Mapa oborových příležitostí Finsko 2 MB PDF (Acrobat dokument) 19.10.2018