česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Martin Tlapa jednal se státním ministrem obchodu a průmyslu Indie

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa jednal dne 23. října 2018 se státním ministrem obchodu a průmyslu Indie C. R. Chaudharym, který vedl indickou delegaci během 11. zasedání Smíšené komise pro ekonomickou spolupráci mezi Českou republikou a Indií.

Náměstek M. Tlapa připomněl nedávnou úspěšnou návštěvu indického prezidenta Rám Náth Kóvinda v České republice, během níž oba nejvyšší státní představitelé potvrdili zájem na povýšení vzájemných vztahů na strategické partnerství. Náměstek dále informoval o své plánované cestě do Indie v příštím roce, kde by měl vést pravidelné meziministerské konzultace. Návštěvu Indie zvažuje začátkem příštího roku také premiér A. Babiš. Dalšími projednávanými tématy byla narůstající obchodní výměna, rozvoj vzájemných investic, včetně aktivit automobilek Škoda a Tatra. Velmi pozitivně se rozvíjí i obousměrný cestovní ruch a spolupráce v oblasti školství a kultury.

Obě země aktivně spolupracují i na mezinárodních fórech. Ministr Chaudhary poděkoval ČR za vytrvalou podporu reformy WTO a vyjádřil naději, že bude brzy dojednána obchodní a investiční dohoda mezi EU a Indií. Pozval také Českou republiku, aby se stala partnerskou zemí na evropsko-indickém business fóru, které se uskuteční v únoru 2019 v Dillí.

Indie je třetí nejvýznamnější asijské odbytiště českého vývozu (po ČLR a Japonsku) a zaujímá čtvrté místo mezi asijskými zeměmi, pokud jde o obrat (po ČLR, Koreji a Japonsku). Český vývoz do Indie v prvním pololetí 2018 vzrostl o 19 % a dosáhl téměř 400 mil. USD.