česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Tlapa představil podnikatelům nové velvyslance v Maďarsku, Švýcarsku, Bosně a Hercegovině a Peru

Náměstek ministra zahraničních věcí ČR pro řízení sekce mimoevropských zemí a ekonomické a rozvojové spolupráce Martin Tlapa představil dne 12. listopadu 2019 v reprezentativních prostorách Černínského paláce zástupcům českých firem a institucí nové české velvyslance v Maďarsku pana Tibora Biala, ve Švýcarsku paní Kateřinu Fialkovou, v Bosně a Hercegovině paní Ivanu Hlavsovou a v Peru pana Michala Sedláčka.

 

Ve svém vystoupení pan náměstek Tlapa zdůraznil úlohu Ministerstva zahraničních věcí ČR a našich velvyslanectví při podpoře českých firem při realizaci jejich produkce na zahraničních trzích. Konstatoval, že všechny čtyři země mají společné to, že s nimi má Česká republika přebytkovou obchodní bilanci. Do každé z nich Česká republika více exportuje než importuje a současně si zde vydobyla velmi dobré jméno u místních partnerů. Úloha českých diplomatů při podpoře vývozních aktivit českých podnikatelů v zahraničí je zcela nezastupitelná a Česká republika jako exportně orientovaná země se musí umět prosadit v tomto mezinárodním prostředí a na trhu těchto čtyř států se to ČR daří. 

I když se zahraniční obchod mezi Českou republikou a Maďarskem v roce 2010 po ekonomické krizi zdvojnásobil, je zde ještě prostor pro české firmy. Hodně diplomatické práce čeká paní velvyslankyni ve Švýcarsku, protože Česká republika zde neměla dva a půl roku velvyslance. Bosna a Hercegovina je země, která je České republice ekonomicky, ale i kulturně blízká a je potřeba dále rozvíjet naše dobré vztahy. Rovněž trh v Peru má velký potenciál pro české podnikatele a úloha našeho velvyslanectví pro české firmy je zde nepostradatelná a musí navázat na zářijovou cestu Tomáše Petříčka, který jako český ministr  zahraničních věcí po deseti letech navštívil země Latinské Ameriky.

Ve svých projevech nové české velvyslankyně a noví čeští velvyslanci informovali o práci svých zastupitelských úřadů v oblasti ekonomické diplomacie. Všichni zdůraznili a vyjádřili ochotu pomáhat českým podnikatelským subjektům, jelikož mezi jejich stěžejní cíle patří rovněž podpora aktivit českých firem v zahraničí. V průběhu večera měli účastníci této proexportní akce možnost informovat nové velvyslance o svých projektech a  záměrech v příslušných zemích.

Číše vína s novými českými velvyslanci

Číše vína s novými českými velvyslanci