česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: EGAP
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Exportní dům na jubilejním Mezinárodním strojírenském veletrhu 2018 v Brně

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je již tradičně jednou z vrcholných akcí roku. I na letošním jubilejním 60. veletrhu Ministerstvo zahraničních věcí společně s partnery připravilo pro firmy společný stánek tzv. „Exportní dům.“ Ministerstvo zahraničních věcí v rámci programu Exportního domu, ale i na i dalších doprovodných akcích reprezentovali státní tajemník Miloslav Stašek a náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.
 

Již tradičně se Ministerstvo zahraničních věcí ČR účastní Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně prostřednictvím „Exportního domu“ - společné expozice státních institucí na podporu exportu. Partnery Exportního domu tak kromě Ministerstva zahraničních věcí byly Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), Ministerstvo obrany, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo pro místní rozvoj, Česká rozvojová agentura (ČRA), agentura CzechTrade, agentura CzechTourism, Česká exportní banka (ČEB) a Hospodářská komora ČR. Letošní veletrh i Exportní dům byly koncipovány jako československé k příležitosti oslav 100 let založení Československa, slovenským partnerem Exportního domu byla EXIMBANKA SR. Společný stánek je důkazem toho, že státní instituce na podpoře českého exportu pracují společně. Exportní dům se po celou dobu trvání Mezinárodního strojírenského veletrhu těšil velké návštěvnosti.

Pásku při slavnostním otevření Exportního domu dne 1. října 2018 přestřihl předseda vlády Andrej Babiš společně s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou, ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou a náměstkem ministra zahraničních věcí Martinem Tlapou.

Přímo v Exportním domě jsme připravili bohatý doprovodný program včetně seminářů o brexitu či současných výzvách pro export. Již tradičně proběhly teritoriálně zaměřené semináře, tentokrát na oblasti Latinské Ameriky či subsaharské Afriky. V úterý 2. října se pod záštitou ČRA uskutečnil Rozvojový den, v rámci Obranného dne 3. října byla prezentována obranná technika Armády ČR a proběhl seminář o exportních příležitostech v jihovýchodní Asii.

Během celého týdne MSV 2018 měli exportéři možnost sjednat si individuální konzultace s obchodními rady z českých zastupitelských úřadů v Moskvě, Londýně, Washingtonu, Jakartě, Hanoji a dalších. Exportní plány návštěvníci domu konzultovali i s experty České rozvojové agentury.

Na MSV 2018 jsme představily i sektorovou verzi Mapy globálních oborových příležitostí a nové nástroje ekonomické diplomacie pro rok 2019, Czech Business Centres a Sektorové rozvojové platformy.