česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Dotační Program B2B vyhlašuje pro velký úspěch další kolo výběrového řízení

Ve čtvrtek 5.4. se uskutečnil v prostorách Černínského paláce odborný seminář, který je každoročně pořádán pro úspěšné uchazeče dotačního Programu B2B. V letošním roce získalo celkem 42 firem finanční podporu pro své podnikatelské záměry v rozvojových zemích. Podnikatelé se tak chystají například do Bosny a Hercegoviny, Ukrajiny, ale i do vzdálenějších destinací jakými jsou Indonésie či Uganda. 

Seminář měl za cíl nabídnout firmám nejenom praktické informace týkající se procesů realizace projektů, ale i poskytnout firmám komplexní informace o možnostech kofinancování ze strany státních institucí. Z toho důvodu přijal pozvání i zástupce Exportní a garanční pojišťovací společnosti (EGAP) a zástupce Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

Obě tyto instituce mohou pomoci českým podnikatelům při vstupu na rozvojové trhy. EGAP se zaměřuje na riziková teritoria, ve kterých nabízí pojištění vývozních dodavatelských a odběratelských úvěrů, zahraničních investic či předexportního financování. „Stále větší pozornost věnujeme právě projektům malých a středních podniků. Firmám nabízíme pojištění i malých případů v hodnotě 100 000 Kč. Zároveň poskytujeme služby v rizikových zemích, které spadají do Programu B2B. Jsem přesvědčen, že podpora exportu by se měla s rozvojovou spoluprací vhodně doplňovat,“ přibližuje ředitel odboru akvizic a předexpotního financování Jan Dubec z EGAP.

Českomoravská záruční a rozvojová banka pak nabízí skrze evropské fondy zvýhodněné záruky a úvěry, díky kterým si může česká firma před výjezdem na zahraniční trh rozšířit domácí výrobní kapacity. Podle náměstka ministra zahraničních věcí ČR Martina Tlapy se malým a středním podnikům výhledově rýsují i další možnosti získat v rámci projektů rozvojové spolupráce vyšší finanční podporu. Pro firmy je velmi důležité, že budeme mít národní rozvojovou banku, jejíž roli bude plnit ČMZRB. Možnosti podpořit soukromý sektor v rámci rozvojové spolupráce se tak mohou výrazně rozšířit. A také bude možné více využít prostředků z evropských fondů a z programů Evropské komise.

Mezi účastníky semináře byli například zástupci firmy Photon Water Technology, která se zaměřuje na řešení nedostatku čisté a pitné vody v Peru. Jejich cílem je dodat malé kontejnerové jednotky na úpravu vody peruánským obcím. Mezi úspěšné žadatele v rámci Programu B2B patří i firma Bioviva, která realizuje již třetím rokem za podpory ČRA projekt v Moldavsku na podporu místních farmářů. Díky přenosu know-how a technologií učí místní farmáře řádnému organickému pěstování a zároveň si tak zajistí kvalitního dodavatele pro evropský trh. Přínosem projektu je rovněž spolupráce firmy Bioviva s organizací Člověk v tísni. Tato nezisková organizace má v Moldavsku již letité zkušenosti a důvěru mezi místními partnery a tak firmě Bioviva pomáhá při školení a zaučování místních zemědělců. Podle náměstka Martina Tlapy může být spolupráce soukromého a neziskového sektoru v řadě případů velice zajímavá a přínosná pro všechny účastníky. Neziskové organizace mohou nabídnout zázemí, školení místních partnerů, koordinaci v terénu či mohou pomoci při vyjednávání.

Cílem semináře bylo také seznámit úspěšné firmy s podmínkami Programu B2B. Mezi ně patří například povinnost předložit kvalitně zpracovaný podnikatelský plán, jehož nedílnou součástí je finanční rozvaha podnikatelského záměru. Jeho kvalitní zpracování zároveň umožní firmám si zajistit finanční zdroje na kofinancování projektu, či zaujmout investora a partnery v cílových zemích,“ dodává ředitel České rozvojové agentury Pavel Frelich.

Program B2B vykazuje rostoucí poptávku ze strany firem. Vzhledem k tomu, že s rostoucí poptávkou roste i počet kvalitních projektů, snaží se ČRA kvalitní projekty podporovat zvýšeným rozpočtem na Program B2B. Tyto projekty mají velký potenciál k rozvoji cílového regionu, mohou nabídnout místním partnerům nové technologie a zajistit nová pracovní místa. Z těchto důvodů bude 10. dubna 2018 vyhlášeno další výběrové řízení pro dotační titul Programu B2B. Tentokrát se budou firmy moci hlásit o dotaci pro podnikatelský plán či studii proveditelnosti do maximální výše 250 000 Kč při 50% spolufinancování. Žádosti je možné zasílat datovou schránkou, poštou či je osobně doručit do sídla ČRA do pátku 11. května 2018.