česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Česko – keňská spolupráce tématem jednání náměstka Tlapy s keňským protějškem

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa jednal v úterý 27. března 2018 se státním tajemníkem keňského MZV panem Machariou Kamau, který se v Praze zúčastnil jednání Hospodářské a sociální rady OSN (ECOSOC). Tématem jednání během pracovního oběda bylo především hledání možností další ekonomické spolupráce.

Náměstek Tlapa zdůraznil, že Keňa patří mezi klíčové politické i ekonomické partnery České republiky v Africe. Ocenil stabilizační roli Keňské republiky v regionu Afrického rohu a připomněl dlouhodobou efektivní spolupráci v oblasti bezpečnosti. Dále uvedl, že v rámci diverzifikace zahraničního obchodu hodlá Česká republika dále posílit spolupráci s Keňou. V letošním roce je proto v přípravě podnikatelská mise zaměřená na perspektivní oblasti jako jsou energetika, zemědělství, potravinářství, infrastruktura a zdravotnictví.

Keňský partner ocenil kooperativní přístup České republiky a rovněž ocenil aktivní přístup k vykonávání předsednictví ECOSOCu. Podotkl, že nedávno uzavřená Kontinentální dohoda o volném obchodu v Africe (CFTA) bude impulzem pro místní ekonomiku a umožní zahraničním investorům využít Keňu jako vstupní bránu na východo a středoafrické trhy.  Zdůraznil zároveň, že Keňa před prostou obchodní výměnou dává přednost dlouhodobé spolupráci, která posílí výrobní kapacity keňské ekonomiky. Přenos výroby umožní český firmám nejen dlouhodobou spolupráci,  ale i přístup na 50-ti milionový stabilně rostoucí keňský trh.