česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České ekonomické fórum představilo priority podnikatelů pro novou vládu

V prostorách Černínského paláce Ministerstva zahraničních věcí proběhlo dne 14. 6. 2018 II. české exportní fórum Asociace exportérů. První blok zaměřený na trendy a perspektivy české ekonomiky zahájil předseda vlády Andrej Babiš, který jako jednu z priorit označil podporu exportu v zemích, kde stát může podnikatelům reálně pomoci, tedy mimo EU, a reformu České exportní banky a EGAP. Do strategického řízení proexportní politiky státu by měli více zasahovat podnikatelé prostřednictvím společného výboru asociací a institucí, který povede předseda vlády. Asociace exportérů při příležitosti pořádání fóra vydala Desatero Asociace exportérů – výzvy pro novou vládu.
 

Druhé české exportní fórum za účasti předsedy vlády Andreje Babiše, ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera, zástupců parlamentních stran a podnikatelů se zaměřilo na výzvy pro českou ekonomiku a český export. Andrej Babiš uvedl, že je nutné definovat exportní politiku dle teritorií a poskytovat podporu tam, kde má smysl. Jako příklad uvedl země mimo EU. Účastníci se shodli na větším zapojení podnikatelských reprezentací do strategického řízení proexportní politiky. Výbor složený ze zástupců podnikatelů a institucí, jemuž bude předsedat premiér, by měl odstranit přetrvávající resortismus. Dalším stěžejním tématem byla poptávka a nabídka na trhu práce a nedostatek lidského kapitálu v České republice. Shoda panovala na otevření trhu cizincům a rozšíření programů typu Ukrajina.

Druhý, podnikatelský, panel, který uvedl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, se zaměřil na otázku, zda se export mimo EU obejde bez podpory ekonomické diplomacie. Panelisté z řad podnikatelů se shodli, že zejména v zemích mimo EU je role zástupců ČR neopomenutelná při vstupu na trh, ale je nutné v zahraničí působit jednotně. Dále ocenili pravidelné hodnocení pracovníků v zahraničí a tlak na zvyšování kvality poskytovaných služeb. Rozsah služeb by však měl odpovídat roli státu v podpoře exportu a ostatní aktivity, které mohou podnikatelské reprezentace poskytovat efektivněji, přenechat podnikatelům samotným.

Asociace exportérů pořádá exportní fórum již tradičně dvakrát ročně. Poprvé byla při příležitosti konání fóra udělena cena za celoživotní přínos exportu. Prvním laureátem se stal Petr Hrdlička, jehož jméno je spojeno s vývojem ve Škoda auto, a.s.