česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

47. ročník festivalu „Houby Day“ na chicagských předměstích

Na chicagských předměstích se tento víkend uskutečnil již 47. ročník festivalu „Houby Day“, který pravidelně navštěvuje více než 25 tisíc osob. Tradici slavit vrchol houbařské sezóny založili Češi, což je v názvu festivalu nepřehlédnutelné dodnes.

Ve kdysi především českých čtvrtích Cicero a Berwyn dnes převládá mexická komunita a festival je svým charakterem mezinárodní. Jeho české kořeny jsou však všeobecně známé a akce je tak zajímavou příležitostí pro připomenutí významu české imigrace pro historii. Děkujeme všem, kteří se festivalu zúčastnili a podpořili tak českou stopu na Houby Day!

V rámci festivalu ožívá třída pojmenovaná po chicagském starostovi Antonínu Čermákovi - Cermak Road. Vyrostou zde koncertní pódia, stánky s občerstvením a dalšími produkty a je také zvolena „Miss Houby“. Hlavním bodem programu je slavnostní nedělní průvod s alegorickými vozy obklopený diváky na trase několika kilometrů, kterého se účastní také významní illinoiští politici.

Chicagoland Czech-American Community Center (CCACC) vedený Theodorem Polashkem připravil pro Houby Day před budovou Centra prostorný stan, ve kterém nabízel české houbové speciality, pivo, víno a také hudební vystoupení – dechovou kapelu Czechoslovak Musicians Club a folkovou skupinu Czechs in America. Ke stánku se připojil také Generální konzulát ČR v Chicagu, který nabízel propagační materiály, informace o ČR a také konzulární konzultace krajanům. Na alegorickém voze CCACC se průvodu zúčastnil generální konzul Bořek Lizec v doprovodu své manželky Kateřiny Lizcové Kulhánkové a také světová operní hvězda z ČR Adam Plachetka. Ve společné „české formaci“ průvodem putovali také Sokol Tábor (berwynská buňka Sokola, která v příštím roce oslaví 150. výročí) a Škola T.G.M. Dalšími „českými“ místy, která je možné dodnes v Ciceru a Berwynu najít, jsou restaurace Klas a Czech Plaza.

Těšíme se s Vámi na viděnou na 48. Houby Day v příštím roce!

 

Houby Day     Houby Day     Houby Day     Houby Day

Houby Day
Houby Day Houby Day
Houby Day Houby Day
Houby Day Houby Day