česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vzájemné vztahy 2017

Návštěvy představitelů České republiky

1. 2. 2017 proběhla jednání zvláštního zmocněnce pro OBSE Štefana Füleho ve Stockholmu.

Vladislav Smrž, náměstek ministra životního prostředí pro řízení sekce politiky životního prostředí a mezinárodních vztahů navštívil s delegací MŽP Švédsko ve dnech 30. – 31. března 2017. Delegace byla přijata Perem Ängqvistem, státním tajemníkem pro environmentální otázky a městský rozvoj a Evou Svedlingovou, státní tajemnicí pro klimatické otázky. Delegace dále jednala s viceprezidentem Swedish Environmental Research Institute (IVL) Östenem Ekengrenem a generálním ředitelem Swedish Environmental Protection Agency (SEPA) Björnem Risingerem. Součástí programu byla i návštěva třídírny odpadu Stockby Returpark provozované společností SÖRAB.

Ve dnech 16.-17. listopadu 2017 navštívil Švédsko premiér Bohuslav sobotka v doprovodu státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře, aby se zúčastnil Sociálního summitu EU pro spravedlivé pracovní podmínky a růst, který hostil švédský premiér Löfven s předsedou EK Jeanem Claudem Junckerem.

 

Návštěvy představitelů Švédska

26. - 27. 1. 2017 proběhly konzultace Úřadů vlády CZ a SE k unijním záležitostem. Švédskou delegaci v Praze vedl Johan Krafft, VŘ Sekce koordinace unijních politik při ÚV Švédska. Následné konzultace proběhly formou videokonferencí, a to konkrétně ve dnech 23.2., 6.4., 9.5., 15.6., 2.10., 13.10. 2017. Konzultace na takové úrovni jsou svého druhu z pohledu ČR i Švédska unikátní a obě země je s jinou zemí nevedou.

Dne 30. května se v Sopotech uskutečnilo ministerské zasedání ve formátů V4 – Nordic-Baltic 8 (V4NB8), kterého se za českou stranu zúčastnil NM SEV Jakub Dürr a za švédskou politická ředitelka Anna Karin Eneström.

Dne 25. září 2017 se na okraji GAC v Bruselu sešel státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař se švédskou ministryní pro EU a zahraniční obchod Ann Linde/ovou.

Ve dnech 9. - 10. října 2017 navštívil ČR státní tajemník švédského Ministerstva obrany Jan Salestrand, který vedl misi švédských podniků na Czech- Swedish Defence Industry Days. Během pobytu vedl jednání s náměstky ministra obrany pro vyzbrojování Danielem Koštovalem a pro strategické plánování Jakubem Landovským.