b/s/h  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vyhlášení Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v r. 2024

Velvyslanectví České republiky v Bosně a Hercegovině sděluje, že na počátku ledna byly zveřejněny formy tradičního Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí pro rok 2024, včetně upřesněných podmínek a termínů pro jednotlivé projekty. Zájemcům z řad krajanské komunity doporučujeme se podrobně seznámit s jeho obsahem a podmínkami realizace.
Upozorňujeme na nově zavedený požadavek u kandidátů studijních pobytů, kteří musí před přijetím absolvovat test úrovně znalosti českého jazyka.
V případě zájmu o upřesnění výkladu této nabídky, zaměření projektů, či individuální konzultaci,  se obraťte formou emailové zprávy na Velvyslanectví České republiky v Bosně a Hercegovině, na adresu sarajevo@mzv.gov.cz

 

A.  Krajanský vzdělávací program a výuka českého jazyka a literatury v zahraničí

Podrobné informace k jednotlivým kurzům jsou k dispozici na webové stránce Domu zahraničních služeb (DZS)  v rubrice Programy a sítě/Program podpory českého kulturního dědictví/Krajané ze zahraničí: https://www.dzs.cz/program/program-podpory-ceskeho-kulturniho-dedictvi-v-zahranici#krajane-ze-zahranici .

1) Semestrální stipendijní studijní pobyty

Stipendia jsou určena pro studenty z řad krajanů s přednostním zaměřením na  obory: čeština pro cizince, učitelství českého jazyka a literatury, historie, etnologie, dějiny umění a teologie. Jedná se obecně o obory související s podporou udržení a rozvoje znalosti českého jazyka a literatury v krajanské komunitě. Nezbytnou podmínkou účasti v programu je dobrá znalost českého jazyka. Uchazeči o stipendium musí povinně absolvovat online test úrovně českého jazyka. Termíny pro absolvování testu budou přihlášeným kandidátům sděleny s předstihem na email uvedený v přihlášce. Student musí získat během studia určitý počet studijních kreditů, při nesplnění studijních povinností může být studium ukončeno. 

K přihlášení je potřeba vyplnit online formulář na webových stránkách DZS: http://www.databaze-krajane.cz/modules/krajane/?h=semstay.

Termíny pro zadání přihlášek do elektronického systému jsou:

15. 3. 2024 pro jednosemestrální studium v zimním semestru (září 2024 - únor 2025)

15. 3. 2024 pro dvousemestrální studium v zimním i letním semestru (září 2024 - červen 2025)

15. 8. 2024 pro jednosemestrální studium v letním semestru (únor 2025 až červen 2025).

Vyplněnou a vytisknutou přihlášku spolu s životopisem, lékařským potvrzením o způsobilosti ke studiu, podrobným studijním programem, kopií cestovního dokladu a doporučením krajanského spolku je třeba nejpozději do 25. března, resp. 25. srpna 2024 zaslat na Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině.

2) Čtyřtýdenní kurz českého jazyka pro krajany

Termín kurzu:                            8. 7. – 2. 8. 2024

Místo konání kurzu:                 Poděbrady

Termín pro zadání přihlášky: 15. 3. 2024

Jedná se o čtyřtýdenní kurz určený českým krajanům starším 18 let, kteří si chtějí zdokonalit, nebo se naučit jazyk svých předků. Výuka probíhá ve skupinách podle pokročilosti jazykových znalostí a zahrnuje celkem 90 vyučovacích hodin. Pro účastníky kurzu je připraven bohatý mimoškolní program (besedy, exkurze, přednášky, celodenní výlety). Na závěr obdrží účastníci osvědčení o absolvování kurzu.

K přihlášení je potřeba vyplnit online formulář na webových stránkách DZS: http://www.databaze-krajane.cz/modules/krajane/?h=langcourse .

Vyplněnou, vytisknutou a podepsanou přihlášku, tj. jeden výtisk spolu s doporučením krajanského spolku je třeba zaslat nejpozději do 25. března 2024 na Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině.

3) Dvoutýdenní kurz metodiky výuky českého jazyka pro vyučující z řad krajanů

Termín kurzu:                          26. 8. – 6. 9. 2024

Místo konání kurzu:               Praha

Termín pro zadání přihlášky: 15. 3. 2024.

 Kurz je určen pro vyučující českého jazyka z řad krajanů. Účastníci absolvují dvoutýdenní intenzivní výuku metodiky s cílem zdokonalit a stabilizovat formy vyučování češtiny. Výuka sestává z celkem 60 vyučovacích hodin. Součástí kurzu je i návštěva odborných pracovišť, která mají vazbu na český jazyk a literaturu. Při výběru účastníků na metodický kurz výuky češtiny je rozhodující i následné uplatnění nově získaných znalostí.

K přihlášení je potřeba vyplnit online formulář na webových stránkách DZS: http://www.databaze-krajane.cz/modules/krajane/?h=metcourse .

Vyplněnou, vytisknutou a podepsanou přihlášku, tj. jeden výtisk spolu s doporučením krajanského spolku je třeba zaslat nejpozději do 25. března 2024 na Velvyslanectví ČR v Bosně a Hercegovině.

Vyjádření krajanského spolku musí obsahovat podporu a zdůvodnění účasti ve prospěch rozvoje výukových a kulturně-osvětových aktivit spolku.

B. Poskytování peněžních darů na krajanské projekty

V roce 2024 bude v souladu s usnesením vlády č. 922 ze dne 29. listopadu 2023 pokračovat poskytování peněžních darů na projekty krajanských spolků, společností přátel, spolků bohemistů a obdobných organizací v zahraničí. Text platných pravidel pro poskytování peněžních darů krajanským spolkům lze nalézt na webových stránkách.

www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/krajane/financni_podpora/penezni_dary_do_zahranici.

K dispozici je elektronický formulář žádosti o peněžní dar s možností přímého odeslání: https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/krajane/financni_podpora/penezni_dary_do_zahranici/zadost_o_penezni_dar_2016.html

Termínem pro podání žádostí na rok 2025 je  1. srpen 2024.

V rámci poskytování peněžních darů na krajanské projekty upřednostňujeme příspěvky na konkrétní a tradiční aktivity spolků, jako jsou kulturní či vzdělávací akce. Krajanským spolkům doporučujeme přechod z vlastních tištěných krajanských publikací na elektronické verze. 

Žádost je třeba i v případě elektronického podání vždy vytisknout, opatřit podpisem statutárního zástupce a neprodleně postoupit Velvyslanectví České republiky v Bosně a Hercegovině k dalšímu řízení.

Pokud nový krajanský spolek žádá poprvé, je k žádosti nezbytné přiložit kopie registrace spolku v zemi působnosti a kopie platných stanov spolku.

Připomínáme nutnost provést vyúčtování poskytnutého peněžního daru za předchozí rok. Vyúčtování peněžního daru na rok 2024 se předkládá do 15. 1. 2025.

Formulář k vyúčtování je ke stažení na webové adrese:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/krajane/financni_podpora/penezni_dary_do_zahranici/poskytovani_peneznich_daru.html

Neúplné nebo nepřesné vyúčtování může být důvodem pro neudělení peněžního daru v následujícím roce.