english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo X logo Facebook logo

Gastronomický projekt Czech Specials v Rize

Dne 24. května 2011 se v rižském hotelu Albert uskutečnil gastronomický projekt Czech Specials, na němž byly představeny speciality české národní i regionální kuchyně. Akci připravilo za spolupráce ZÚ Riga zastoupení CzechTourismu ve Varšavě. Dny české kuchyně budou pokračovat do 22. června.

Základy této prezentace byly položeny při účasti ředitelky varšavského zastoupení CzechTourism na turistickém veletrhu Balttour 2011 v únoru t.r. Původně se jednalo pouze o myšlenku prezentace turistické nabídky CzechTourismu, ale vzhledem k tomu, že dosud v Rize akce takového druhu pod hlavičkou české státní agentury zorganizována nebyla, rádi jsme přijali nabídku na prezentaci české kuchyně. Neméně podstatným faktem je i to, že se jednalo o vůbec první spolupráci našeho úřadu s tímto zahraničním zastoupením CzechTourismu.   

Akce, která se konala v konferenčním sále hotelu Albert, s nímž máme již dlouholetou spolupráci (např. pořádání oficiálních obědů za CZ PRES, či catering při recepcích pořádaných úřadem, atp.) se zúčastnilo cca 40 pozvaných hostí z řad cestovních kanceláří, médií a významných dodavatelských firem. V úvodu pohovořil velvyslanec T. Pštross v metaforické nadsázce o typických národních rysech české kuchyně a srovnal ji s lotyšskou. Následovala prezentace ve formátu PowerPoint turistické nabídky CzechTourism pro zahraniční cestovní kanceláře a turistických možnostech v ČR obecně a projektu Czech Specials aneb Ochutnejte ČR. Následovala krátká prezentace společnosti Globeair, která po uzavření zastoupení ČSA v Rize nabízí letecké spojení české letecké společnosti mezi Rigou a Prahou. Prezentaci doplnila výstava České památky UNESCO, kterou jsme k této příležitosti v prostorách konferenčního sálu instalovali.   

Následná degustace proběhla v přilehlém baru, který se nachází v nejvyšším patře hotelu s krásnou vyhlídkou na starou Rigu, kde hosty přivítal český kuchař a krátce představil nabízené menu. To se skládalo z několika specialit, od předkrmu až po zákusky. V nabídce byly jak polévky – bramborová či gulášová, saláty – šopský či bramborový, z hlavních jídel – svíčková, koprovka, španělský ptáček, guláš dle Petra Voka, kapr na kmínu a smažený, ze zákusků – české buchty a žemlovka. Nechyběly ani předkrmy a český houskový a špekový knedlík a ZÚ Riga zajištěné české pivo. Výběr z tohoto menu bude hotelová restaurace nabízet hostům po dobu jednoho měsíce. Na závěr proběhla také ukázka krájení českého knedlíku nití a loterie.

Z ohlasu nejen zúčastněných pořadatelů, ale také hostí bylo zřejmé, že se tato gastronomická premiéra autentické české kuchyně v Rize podařila, a proto věříme, že nejen že české speciality přilákají na dny české kuchyně mnoho zájemců, ale také, že jsme touto akcí zahájili další úspěšnou spolupráci se zastoupením CzechTourism ve Varšavě.    

Galerie


Gastronomický projekt Czech Specials v Rize