česky  dansk  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Filmovyprehled.cz
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Filmový večer v Husets Biograf – 14. 5. 2024: Obchod na korze

Velvyslanectví České republiky v Kodani Vás srdečně zve na další filmový večer, který se uskuteční v úterý 14. května 2024 od 19:00 hod. v Husets Biograf, Rådhusstræde 13, Kodaň K.

V květnu již tradičně promítáme film s tematikou 2. světové války. Pro letošní rok jsme vybrali mimořádný snímek režisérského tandemu Jána Kadára a Elmara Klose: „Obchod na korze“ (1965), natočený podle novely „Past“ Ladislava Grosmana. Film se hned po svém uvedení zařadil mezi nejvýznamnější díla československé kinematografie a v roce 1965 získal i Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Anotace: Děj se odehrává na východoslovenském maloměstě v roce 1942 v době fašistického Slovenského státu. Rázovitý truhlář Tono Brtko se vlivem okolností stane proti své vůli „arizátorem“ zchudlého galanterního krámku staré židovky Rozálie Lautmannové, která vůbec netuší, co se kolem ní děje. Mezi oběma postupně vznikne zvláštní pouto, přervané v tragickém finále kvůli rasovým zákonům, které slovenští fašisté dobrovolně zavedli po vzoru hitlerovského Německa.

Zdroj: Filmovyprehled.cz  

Link na trailer

Více informací o promítání a link na nákup vstupenek naleznete zde.

Pozvánka | Obchod na korze, 14. 5. 2024 (PDF, 223 KB)