česky  english  shqip 

Advanced search
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare:

Ambasada Çeke në Tiranë, në bashkëpunim me Shtëpinë Studio Kadare, organizoi një ngjarje letrare me temën: "Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare".  Miq të njohur të letrave shqiptare dhe çeke, Profesori Přemysl Vinš, përkthyes dhe Albanolog nga Universiteti i Karlit në Pragë, si dhe pjesëmarrës të nderuar nga qarqet letrare, kulturore dhe diplomatike në Tiranë morën pjesë në këtë takim.

Ambasadori i Republikës Çeke, Z. Karel Urban mirëpriti të ftuarit dhe nënvizoi rëndësinë e promovimit të dialogut kulturor midis Çekisë dhe Shqipërisë. Ai theksoi vlerën e letërsisë në forcimin e lidhjeve mes kombeve, ndërsa Drejtoresha e Shtëpisë Kadare, Znj. Brisilda Trajko, shprehu vlerësimin e thellë për vendin e respektuar që autorët çekë mbajnë në bibliotekat shqiptare.

Gjatë prezantimit të tij, Profesori Přemysl Vinš përmendi veprat e rëndësishme letrare dhe historike shqiptare që janë përkthyer në gjuhën çeke gjatë shekujve. Ai vuri në dukje sfidat e hasura në sjelljen e letërsisë shqiptare tek lexuesi çek. Profesori çek theksoi pasionin e përkthyesve të gjuhës shqipe dhe dedikimin e tyre në kapjen e të gjitha nuancave komplekse të teksteve origjinale. Duke nënvizuar rolin e rëndësishëm të përkthyesve, Prof. Vinš theksoi kontributin e tyre në ruajtjen e integritetit të veprave letrare, ndërsa gjithashtu vuri në dukje rolin e tyre kritik në lehtësimin e shkëmbimeve kulturore përmes artit të përkthimit.

Në këtë takim një kontribut të veçantë u dha edhe nga profesoresha znj. Belfiore Qose. Ajo përmendi veprat e autorëve të shquar çekë që janë përkthyer në shqip, duke përfshirë Kafkën, Kunderan, Hashekun,  dhe të tjerë. Prof. Qose dha pikëpamjet e saj mbi ndikimin e letërsisë çeke tek autorët e letrave shqipe.

Ndersa audienca përbëhej nga profesorë universitetesh, ekspertë letrarë, studentë dhe publiku i gjerë me pasion për letërsinë, diskutimet dhe shkëmbimet e ndërsjella shoqëruan të gjithë ngjarjen.

 

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare:

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare:

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare:

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare:

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare:

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare:

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare:

Marrëdhëniet letrare çeke dhe shqiptare: