česky  english  shqip 

Advanced search
na_celou_sirku
Photo: MZV
Article notification Print Decrease font size Increase font size

Çekia ka një president të ri – Petr Pavel

Çekia ka një president të ri – Petr Pavel, një ish-gjeneral i ushtrisë, i cili ka përvojë të gjerë në marrëdhëniet ushtarake dhe ndërkombëtare. Ceremonia e inaugurimit të Presidentit Pavel u zhvillua më 9 mars 2023, duke shënuar kështu fillimin e presidencës së tij.

Pavel ka një përvojë të pasur në çështjet ndërkombëtare, pasi ka shërbyer në poste të shumta të profilit të lartë brenda ushtrisë çeke dhe NATO-s. Rëndësia që i kushton marrëdhënieve ndërkombëtare do të jetë një komponent kyç i presidencës së tij dhe ai ka shprehur një dëshirë të fortë për të punuar ngushtë me vendet e tjera në Bashkimin Evropian dhe më gjerë.

Gjatë mandatit të tij si Kryetar i Komitetit Ushtarak të NATO-s, Pavel luajti një rol kyç në zhvillimin e kornizës strategjike të aleancës, duke siguruar që NATO të mbetej një forcë e fortë dhe e aftë në një peizazh global që ndryshon gjithnjë e më shumë. Ai ishte gjithashtu i rëndësishëm në nxitjen e bashkëpunimit më të ngushtë midis NATO-s dhe partnerëve të saj, duke përfshirë Ukrainën dhe Gjeorgjinë.

Si president, Pavel synon të vazhdojë angazhimin e tij aktiv në çështjet ndërkombëtare, veçanërisht në Bashkimin Evropian, NATO dhe Kombet e Bashkuara. Ai beson se Çekia ka një rol jetik për të luajtur në formësimin e së ardhmes së BE-së dhe se duke punuar ngushtë me vendet e tjera anëtare, vendi mund të ndihmojë në ndërtimin e një Evrope më të begatë dhe më të sigurt.

Çekia është një vend i mesëm me një vendndodhje unike në mes të Evropës. Si rezultat, ne shpesh kemi një pikëpamje më të moderuar për botën sesa vendet që kërkojnë të projektojnë fuqinë e tyre. Kjo na lejon të jemi një lojtar i rëndësishëm në formësimin e komunitetit ndërkombëtar së bashku me partnerët tanë që ndajnë të njëjtat vlera si ne, "përmendi Pavel në fjalimin e tij të inaugurimit.

Ministria e Punëve të Jashtme mirëpret inaugurimin e Presidentit Pavel dhe ka besim se përvoja e tij e gjerë në çështjet ndërkombëtare do të jetë e paçmueshme në avancimin e interesave të Çekisë në skenën globale. Ne jemi veçanërisht të kënaqur për qëllimin e tij për të qenë një president aktiv jashtë vendit, duke punuar ngushtë me Ministrinë tonë dhe me vende të tjera dhe organizata ndërkombëtare për të promovuar paqen, sigurinë dhe mirëqënien për të gjithë.