Dny české kuchyně v Sarajevu: české speciality potěšily místní gurmány
01.10.2024 / 15:47 | Aktualizováno: 01.10.2024 / 15:52
Velvyslanectví České republiky v Sarajevu uspořádalo v posledním týdnu v září jedinečnou kulinářskou akci, která přilákala milovníky dobrého jídla a české kultury. Dny české kuchyně, konané ve spolupráci s restaurací Špica, představily to nejlepší z tradiční české gastronomie. Návštěvníci měli příležitost ochutnat autentické pokrmy a přiblížit se atmosféře české kuchyně přímo v srdci metropole díky českému kuchaři Robertu Masopustovi.
Akce se konala v rámci kulturního programu velvyslanectví a měla za cíl přiblížit českou kulturu místnímu publiku prostřednictvím gastronomie, která hraje v české národní tradici důležitou roli. „Jídlo spojuje lidi a přináší radost,“ uvedla velvyslankyně České republiky v Bosně a Hercegovině, která akci zahájila. „Chceme představit české chutě a pohostinnost v co nejautentičtější podobě. Dny české kuchyně jsou ideální příležitostí pro bosenskohercegovinské přátele, aby objevili naši kulturu z jiného úhlu,“ doplnila velvyslankyně ČR v Bosně a Hercegovině.
Menu bylo bohaté a rozmanité. Mezi nejoblíbenější pokrmy patřil český guláš a jehněčí krk na česneku ále “vrabec“ s dušeným červeným zelím a chlupatými knedlíky. V menu nechyběly dukátové buchtičky s vanilkovým krémem nebo tvarohové knedlíčky s brusinkovým žahourem a ořechovou drobenkou, které si získaly srdce všech milovníků dezertů. Jídla připravoval šéfkuchař Robert Masopust, který svým umem a zkušenostmi zajistil, že všechny pokrmy byly připraveny podle originálních receptur.
Návštěvníci mohli ochutnat i české pivo z Národního pivovaru Budějovický Budvar, což zážitek ještě umocnilo. Český dezert Marlenka doplnil kávu. „Nikdy jsem neměla příležitost vyzkoušet české speciality, a jsem nadšená, jak chutná a sytá tato jídla jsou. Určitě bych si je dala znovu,“ řekla jedna z návštěvnic.
Dny české kuchyně se setkaly s mimořádným zájmem a pozitivními ohlasy. “Jsme velmi rádi, že můžeme nabídnout něco z české kultury místnímu publiku. Doufáme, že se Dny české kuchyně stanou tradicí, která přiblíží naši zemi ještě více našim přátelům,“ dodala velvyslankyně. Dny české kuchyně v Sarajevu přinesly nejen výjimečné kulinářské zážitky, ale také další možnost, jak přispět k obohacení kulturního a společenského života v Sarajevu.