česky  español 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZU Santiago/Embajada Santiago
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Týden české kuchyně v Santiagu de Chile

Z iniciativy velvyslanectví ČR byl v Santiagu de Chile uspořádán týden české kuchyně. V restauraci Amandine Bistró Hotelu Hyatt Centric Las Condes připravoval české speciality šéfkuchař Petr Král z MZV ČR. Akce se konala v rámci aktivit ke 100. výročí navázání diplomatických styků mezi ČR a Chile.

S mimořádným úspěchem se setkal "Týden české kuchyně", který uspořádalo velvyslanectví v Santiagu de Chile v rámci aktivit ke 100. výročí navázání diplomatických styků mezi ČR a Chile. Na jeho pozvání přijel do Chile  šéfkuchař MZV ČR Petr Král, který v restauraci Amandine Bistró Hotelu Hyatt Centric Las Condes připravoval po dobu celého týdne, od 15. do 20. července 2024, speciality české kuchyně.

Před zahájením celé akce se na velvyslanectví konala tisková konference, na které Petr Král představil výběr českých jídel a poskytl rozhovor zástupcům chilských médií. V průběhu týdne rovněž prezentoval kuchařskou Master Class v místním technickém institutu INACAP, který je nejvýznamnější vzdělávací institucí v oblasti gastronomie v Chile.      

Samotný týden české kuchyně probíhal formou přípravy českého tříchodového menu pro večeře v restauraci Amandine Bistró. Na jídelníčku nechyběl hovězí tataráček, bramboračka, pečený buček s listovým špenátem a bramborovo-křenovým pyré, hovězí guláš na černém pivu s karlovarským knedlíkem a pečené kachní stehno s červeným zelím a bramborovými lokšemi. Mezi dezerty měly úspěch dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, ale také klasické věnečky z odpalovaného těsta se šlehačkou a hruškový závin s ořechy a vanilkovou zmrzlinou. K jídlu si hosté mohli objednat české pivo Czechvar a také likéry z produkce společnosti R. Jelínek.  Velvyslanectví připravilo pro speciální hosty také degustaci moravských vín.

Akce měla velký ohlas mezi místní českou komunitou, ale také mezi diplomatickým sborem, představitelů chilských insitucí, obchodních partnerů a také mezi širokým okruhem přátel ambasády.

Šéfkuchař Petr Král si vysloužil kulinářský obdiv nejen u zaměstnanců kuchyně restaurace Amandine Bistró, ale také mezi studenty institutu INACAP a celkově i u hostů úspěšného Týdne české kuchyně v Santiagu.

Vydařená akce navazovala na návštěvu české houslistky P. Tesařové v Chile, která měla v Santiagu 2 vystoupení s Chilským národním symfonickým orchestrem. Pro krajanskou komunitu se uskutečnil speciální koncert v prostorách velvyslanectví ČR, po kterém většina hostů zavítala na "českou večeři" do zmíněné restaurace. "Něco podobného jsme tady dlouho nezažili", komentovali čeští krajané, viditelně potešeni nezapomenutelným vystoupením české houslistky P. Tesařové a chutnými pokrmy české kuchyně z dílny šéfkuchaře P. Krále. 

Galerie


Týden české kuchyně v Santiagu/Semana Culinaria Checa en Santiago