česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: ZÚ Ottawa
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pečení českého kváskového chleba

Ve středu 24. ledna byla na velvyslanectví pro krajanskou komunitu uspořádána dílna k pečení českého chleba z česko-slovenského kvásku a kanadských ingrediencí.

Dana Geier, zaměstnankyně velvyslanectví a jedna z aktivních členek české krajanské komunity v Ottawě, předvedla více jak dvaceti členům české komunity v Ottawě, jak se dá z kanadských ingrediencí upéct pravý český kváskový chléb. Účastníky dílny přivítal velvyslanec Martin Tlapa. Ocenil, že si krajané připomínají zapomenuté tradice našich babiček, které z kvasu pekly chleba a svoje zkušenosti předávaly další generaci. Až s nástupem průmyslového zpracování chleba přestal být čas na jeho domácí výrobu a zapomnělo se, jak na to. A tak oživením receptu ožily i vzpomínky.

Paní Geier peče již více než pět let v Kanadě chleba z kvásku, který jí věnovala slovenská krajanka žijící v Ottawě. Ta si svůj kvásek pravidelným pečením uchovala také již více než pět let. Chlebovému kvásku, ze kterého se během dílny chléb pekl, je tak již deset let. 

Během večera Dana Geier popsala nelehké počátky svého pečení. Skutečně dobrý chléb se jí podařilo připravit až s pomocí kuchařek a praktických rad paní Ivy Trhoňové, která je dnes už známou pekařkou nejen v České republice, ale díky webovým stránkám Pekárnománie a svým kuchařkám i po celém světě. "Pekárnománie" je také název její první kuchařky. Přes svoje zdravotní obtíže stále vymýšlí recepty a publikuje je.
Její další populární knihou je "Ruce v mouce" a také "Hrátky s těstem". Některé jsou jejím autorským dílem a u některých se o autorství dělí.
Její nejnovější knihou, do které měli účastníci také možnost nahlédnout, je kuchařka věnující se kváskovému chlebu a pečivu - " Upečeno s láskou".

Paní Trhoňová se proto stala také součástí zajímavého večera. Připravila pro účastníky krátkou zdravici, ti si mohli prolistovat její kuchařky a zhlédli dokumentární film České televize o jejím těžkém životním údělu a obrovské vůli a odhodlanosti nepoddat se mu a žít přes nepřízeň osudu aktivní a naplněný život.

Upečený chléb krajané i ochutnali, a to s pomazánkami a pochutinami, které sami připravili a s ostatními účastníky se o ně podělili. Každý účastník v závěru obdržel kvásek, aby si mohl kváskový chléb upéct i sám a podílet se tak na udržení tradice mezi českými krajany v Ottawě.

Aby velvyslanectví podnítilo zájem účastníků o pečení chleba, vyhlásilo soutěž o první chléb upečený z darovaného kvásku. Své příspěvky do soutěže zaslaly čtyři účastnice, vítězkou se stala paní Mary Zdansky-Smith. Fotografie chlebů zaslaných do soutěže můžete vidět v galerii níže.

 

Galerie


Český kváskový chléb