česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: J. Baconová
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České kuchařky v kanadských kuchyních

Velvyslanectví ČR v Ottawě ve spolupráci s Českou Školou Ottawa uspořádaly další český knižní klub, tentokráte o vaření.

Knižní klub se konal v úterý 28. února od 17 hodin na Velvyslanectví České republiky v Ottawě.

Účastníci společně listovali v kuchařských knihách po babičce a povídali si o rodinných receptech a tradicích. Kristýna Poláčková, učitelka České školy Montreal, která zároveň ručně vyrábí čokoládové pralinky, vyprávěla, jak se tato její vášeň proměnila v úspěšné fungování její (zatím) malé cukrářské firmy. Své zážitky z kuchařského každodenního života v Čechách, v Mexiku a v Kanadě s posluchači sdílela i česká profesionální kuchařka Anna Vejvodová, která v Kanadě pobývá v rámci programu Pracovní dovolené pro mládež.

Aby se účastníkům jen nesbíhaly sliny nad recepty našich babiček, večerem se prolínala i soutěž o nejlepší recept studené kuchyně, kterou setkání vyvrcholilo. Své kulinářské výtvory do soutěže přihlásilo 15 účastníků, kteří s hosty sdíleli i recepty na přípravu svých dobrot. Ve sladké sekci soutěže zvítězil recept Drahomíry Čech, která ve svých 92 letech připravila se svou dcerou Vlastou Čech vynikající řezy, ve slané sekci zvítězily klasické české rohlíky Lenky Kašparové.

Akce byla dalším příkladem vynikající spolupráce velvyslanectví s Českou školou Ottawa, kterou se snažíme podpořit české tradice, český jazyk, soudržnost a aktivitu české komunity v Kanadě.